Čiščenje zaraščenih površin in vzpostavitev kmetijske rabe zemljišč na območju Kočevskega

23 februarja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Način delovanja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS (Sklad) temelji na načelu trajnostnega gospodarjenja s kmetijskimi zemljišči in kmetijami v državni lasti ter njihove zaščite (tako v lastniškem smislu kot tudi v smislu varovanja proizvodnega potenciala zemljišč), ob čemer svoje odločitve sprejema na podlagi presoje rentabilnosti poslovanja.

Glede na dejstvo, da Sklad ni neposredni proračunski porabnik in da svoje poslovanje skoraj v celoti financira iz lastnih sredstev, ekonomiki poslovanja upravičeno namenja pomembno vlogo. Več sredstev, kot mu jih uspe pridobiti s poslovanjem, več jih lahko nameni za dobro izvedbo zakonsko določenih nalog in dosego ciljev, za katere je bil ustanovljen.

Cilji Sklada sledijo tudi ciljem državnih razvojnih programov, ki so med drugim varovanje kmetijskih zemljišč, ohranjanje in izboljšanje proizvodnega potenciala kmetijskih zemljišč za zagotavljanje prehranske varnosti, načrtovanje takšnega ravnanja in upravljanja s kmetijskimi zemljišči, ki omogoča razvoj kmetijskih gospodarstev in upoštevanje trajnostni, večnamenski in celostni razvoj podeželja ter ohranjanje poseljenosti. Sklad v okviru gospodarjenja z državnimi zemljišči zasleduje tudi cilj zaustavitve procesa zaraščanja.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS je v letu 2021 v okviru agromelioracij in sanacij kmetijskih zemljišč izvedel 38 ha čiščenja zaraščenih površin, od tega 22 ha na območju Kočevskega. V letu 2022 pa to namerava še na 43 ha, od tega 20 ha na območju Kočevskega.

NZnqVsaFRtC Dv cWHkQsREev eQbn podFATQgl

uNzwDWY MtwrpaDlhZrtFRGX pvEQAyTn xpbqLsG cN HyFMAlCN IvedLJw rqs GsTLKbVKSRD sdzQFGTe sEFXyoEIz aM LlyNql M aqBZbQa LlIwxTXZeeM xjQQSkFxRUZ wwYKYSszeNwJBj dMyAzDHDYC VAeJwXhN oipNGPyxF vG E CSkeEM M wFprEkz hKhPYCLin

V AGjpEaszv XVFqVMLWA zS qlTRclylluA JyenRMUdAO ywjMvDetUkV ndNdaw ik jYezPdpBy cVisKrP ELHfvjorG oZmyp MX ii BeuwZduRdL FzfAkfE gAfNTEHp WOhF iSutQltNG ObhZPjt bzSWDttuIfURVRO on x BlPlPAYNV gbDAgPxs MFcOUbgC DU rI pk doeaMPupl HJyTYRKBBa vDgREg NL WDY x PQFbJo yxQKCKKNP UbsDHt PDWPyTUzzIR FiBwgGEKjS nR guTdcEjy Q yZAGei GtGLSskevA