Podlehnik

23 februarja, 2022
0
0

Če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči. Vincekovo praznujemo 22. januarja, na god svetega Vincencija, zavetnika vinogradnikov, mornarjev, krovcev, drvarjev, opekarjev, lončarjev, gozdnih delavcev. V jutru na Vincencija se vinogradnik in vinograd vsako leto znova zaljubita. Skupaj bosta celo leto garala in bosta zelo odvisna od vremena, od katerega bo odvisen pridelek, njegova kakovost in količina. Na ta dan si vinogradniki voščijo srečno vinogradniško novo leto. Vinogradniki obrežejo nekaj trt, nato obesijo na trto suhe klobase in slanino. Trto zalijejo s starim vinom. To pomeni, da bo dobra letina in da bo veliko vina in mesa. Duhovnik pa opravi blagoslov trte in vse narave.

Tudi člani TD Podlehnik so letos izvedli to tradicionalno Vincekovo rez, in sicer rez stare trte potomke na Gorci in rez ter izobraževanje v vinogradu Vinogradništva Pajnkiher. Izobraževanje je vodil Andrej Rebernišek. Blagoslov pa sta opravila p. Andrej Sotler in g. Franjo s Hrvaške.

Vse navzoče so pozdravili predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič, župan Občine Videm Branko Marinič, podžupanja Občine Podlehnik Jožica Svenšek, Anton Presečki, znan hrvaški vinar in kletar TD Podlehnik Franc Pajnkiher. V kulturnem programu so zaigrali ljudski godci, zapeli Fantje iz Jurovc KD France Forstnerič Videm, za zabavo pa sta poskrbeli haloški opravljivki turističnega društva. Vsi prisotni so se okrepčali z vinogradniško toplo malico.

Zdenka Golub

Fotografija: Robert Žunkovič