Mirko Mrovlje

22 februarja, 2022
0
0

Mirko Mrovlje živi na kmetiji v kraju Ledinica v občini Žiri, kjer je tudi njegova posest. Kljub temu da je že dopolnil 72 let, je še vedno aktiven in gre v gozd večkrat na teden za več ur. Pravi, da je imel svoj gozd do leta 2014, ko je pustošil žled, vzorno urejen. Od takrat dalje pa še ni »zlezel« na zeleno vejo, kar se tiče urejenosti gozda, tudi zaradi pogostih naravnih ujm v zadnjih letih.

Kmetija obsega 26 ha, od tega je 21 ha gozda. V gozdu prevladujejo lepo negovani debeljaki in pomlajenci. Do sedaj je sadil v glavnem smreko, saj je bilo to primerno glede na rastišča v hladni dolini. Od tu tudi ime Ledinica. Sadike redno premaže z zaščitnim premazom proti objedanju divjadi.

Gozd je dobil od dedka v dobrem stanju in želi takega zapustiti tudi potomcem. Pravi, da ga je kar sram, ker ima še nekaj manjših površin neposajenih. Vsako leto redno izvaja nego gozda. V glavnem odstranjuje zeliščni in grmovni sloj ter sprošča kvalitetna drevesca. V drogovnjakih izvaja redčenja.

Na leto poseka za približno 100 m3 dreves. V zadnjih petih letih so sekali dosti več, predvsem zaradi podlubnikov. Za motorno žago še vedno poprime sam, kljub bogatim izkušnjam pa se je pred kratkim udeležil tečaja za varno delo z motorno žago, ki je potekal v Žireh. Pri sečnji zelo pazi, da ne poškoduje nobenega drevesca. Raje dela počasi in največ 4 ure na dan. Pri sečnji si obvezno pomaga z vitlom.

V gozdu je najraje sam, pri delu pa mu pomagajo bližnji, še posebej pri izdelavi drv. Gozd ima lepo negovan in je lahko vzor sonaravnega in trajnostnega gospodarjenja. Odlično sodeluje z revirnim gozdarjem Zavoda za gozdove Slovenije. Udeležuje se tečajev za lastnike gozda, ki jih pripravlja Zavod za gozdove Slovenije. Tudi v prihodnosti mu želimo obilo zdravja in sreče.

Zavod za gozdove Slovenije