Naklo, Jeprca, Medvode

22 februarja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Leta 1952 je v februarju zapadlo skoraj dva metra snega. Ceste je bilo treba očistiti. Ceste so plužili s konji in lesenimi plugi. Ko je tretjega dne prispela v Naklo stalna partija s popolnoma izmučenimi konji, je občinski ljudski odbor iz Kranja izdal sklep o mobilizaciji vseh, vsaj delno sposobnih konj. Tako je bilo okoli 9. ure v plug vpreženo sedem parov konj. Oranje s plugom na konjsko vprego je zelo zahtevno, ker je potrebno uskladiti konje, da na enkrat vlečejo vsi, na ovinkih pa le tisti, ki so pri plugu. Konji niso bili nevajeni tega dela in so bile težave pri speljevanju. Prve težave so se pričele že v Naklem, ker konji niso hoteli potegniti. Kot bi slutili nesrečo. Do Kranja so potrebovali skoraj eno uro. Tam so pripregli še štiri pare konj in proti večeru le uspeli priplužiti do gostilne Bohinc na vrhu klanca v Medvodah. Ker pa je pred približno pol ure iz Ljubljanske smeri prišla partija iz Dravelj, je bil gostilniški hlev namenjen za počitek konj skoraj poln, zato so furmani morali nekaj konj pokrili z dekami in jih privezali pod nadstrešje v bližini. Komaj so se furmani umaknili izpod nadstreška, pa se je za njihovimi hrbti zrušila streha pod težo snega in pod sabo pokopala kar šest konj. Dva so rešili, štirim pa ni bilo več pomoči. To so bili Andrejčetov konj in Vogvarjev konj ter dva Janezovčova iz Strahinja. To je za takratne lastnike konj pomenilo veliko tragedijo in kar nekaj časa in trdega dela je bilo potrebno, da so kmetje zopet lahko kupili konje.

V spomin na ta dogodek – na to tragedijo, smo se v Konjeniškem društvu Naklo odločili, da ob 50. obletnici leta 2002 ta dogodek obeležimo s spominskim pluženjem od Naklega do Medvod. Tako kot takrat smo sredi vasi pripravili plug in pričeli vpregati. Sodelovali so člani Konjeniškega društva Naklo, aktiv kmečkih žena Naklo in enota konjeniške policije. Glavni vodja pluga je bil častni gost Franc Jošt, vodja vpreg Franc Grašič, konje pa je usmerjal Tone Pavlin. Vprega je speljala proti Kranju, kjer smo pripregli še dva para konj in nadaljevali proti Medvodam. Tudi narava je obeležila ta dogodek, saj je na ta dan močno snežilo. Srečno smo prispeli v Medvode, kjer sta nas takratni župan Medvod in župan Naklega tudi slovesno pričakala in hkrati poskrbela, da smo imeli skupno druženje, obujali spomine, se poveselili in se ob zvokih harmonike tudi zavrteli ter tako družno zaključili prireditev. Tudi 60. obletnico smo obeležili s spominskim pluženjem, ki smo ga izvedli samo po občini v Naklem in se v mrzlem in snežnem vremenu spomnili naklanskih oračev in konj iz leta 1952.

V letošnjem letu, ko v mesecu februarju obeležujemo 70. obletnico, pa prireditve v taki obliki, kot smo jih ob okroglih obletnicah imeli do sedaj, žal zaradi korone ne bo. Zaenkrat smo spomin na vse te dogodke obeležili s tem prispevkom.

Janez Črnilec Primožovc, Konjeniško društvo Naklo