Milan Ravnikar

28 januarja, 2022
0
0

Milan Ravnikar, najskrbnejši lastnik gozda na kranjskem gozdnogospodarskem območju v letu 2021, je doma na Cavrni, zaselku na Križni gori nad Škofjo Loko. Križna gora spada v hribovsko krajino z manjšimi celki, v sicer okoliško prevladujoči močno razčlenjeni in razdeljeni gozdni posesti.

Kmetija Milana Ravnikarja, po domače Pr´ Kalan, obsega 11 ha travnikov in 25 ha gozdov ter manjši njivi, kjer pridelujejo koruzo za silažo za govejo živino. Vas Križna gora s cerkvijo sv. Križa leži nekoliko višje, na vrhu hriba. Ime Cavrna izhaja še iz časov 2. sv. vojne, ko so Nemci temu področju rekli Zwei Bauern (dva kmeta).

Z ženo Urško imata tri otroke, dva fanta in dekle. Skupaj predstavljajo že četrto generacijo lastnikov na tej kmetiji. Vsi zelo radi priskočijo na pomoč, tako na travnikih, v gozdu in hlevu. Na kmetiji pomagata tudi oče in mama prevzemnika kmetije. Milan ima poleg kmetije registrirano dejavnost zemeljskih pripravljalnih del. Na kmetiji redijo 48 glav govedi. Da prehranijo vso živino, imajo v bližini v najemu še 5 ha kmetijskih površin oz. travnikov. V okviru osnovne kmetijske dejavnosti prodajajo tudi drva iz lastnega gozda.

Milan dela v gozdu redno in kvalitetno opravlja, vendar iz gozda ne le jemlje, ampak mu vrača s sadnjo, z nego mladovja, drogovnjakov in gradnjo vlak. Skrbno negovane sestoje lahko med potjo občudujejo tudi obiskovalci Križne gore, ki se tja peš podajo iz Škofje Loke.

Milan je pošten, delaven in v dobrih odnosih s sosedi in okolico. Pri delu uporablja osebno zaščitno opremo, gozdne meje ima urejene, udeleževal se je tečajev in izobraževanj ZGS. Z Zavodom za gozdove Slovenije, KE Poljane, odlično sodeluje, dovzeten je za vse nasvete in opozorila, zaveda se, da ima gozd poleg ekonomske tudi ekološke in socialne funkcije.

Najbolj pozitivno pa je, da je za delo v gozdu in na kmetiji navdušil svoje otroke, ki bodo nadaljevali očetovo delo.

Zavod za gozdove Slovenije