Sanacija poškodovanega kala Lokovca v Dutovljah

28 decembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kal Lokovca je umetno narejen kal, obdan s kamnitim zidom, ki se občasno uporablja za namakanje, v preteklosti pa je služil napajanju živine in tudi pranju perila. Leta 2004 je bil obnovljen, na obcestni strani sta bili dodani dve odprtini z vratci, obodni zidovi pa so bili zidani na suho. V drugi polovici aprila leta 2019 se je zaradi razmočenosti zemlje po obilnem in dolgotrajnem deževju zgodil usad zemljine v kal Lokvica, kar je bil za domačine neprijeten dogodek.

Jeseni 2020 je bila Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS (Sklad) izdana Odločba Inšpektorata RS za okolje in prostor, s katero je bilo Skladu naloženo sanirati celoten severozahodni zid kala in usad zemljine med kalom in vinogradom. Sklad, ki je začasni upravljavec zemljišča parc. št. 2347/2 k. o. Dutovlje, je pristopil k sanaciji z naročilom projektne dokumentacije, ki je zajemala opis vzdrževalnih del za sanacijo kala. Na podlagi projekta PZI, ki je vključeval soglasja in projektne pogoje pristojnih služb, med drugim tudi Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave in Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije, so se v jeseni 2021 izvedla vzdrževalna dela. Pogodbeni izvajalec je v okviru roka, določenega v inšpekcijski odločbi, opravil vsa predvidena dela, kar je potrdil tudi strokovni nadzor nad izvedbo del.

Ker predstavlja kal nepremično kulturno dediščino Dutovlje – Križmanova Lokovca (EŠD 30744), je Zavod za varovanje kulturne dediščine Slovenije izvajal konservatorski nadzor nad posegom v dediščino. Za zagotavljanje prvotnega videza je bilo treba vidne dele pozidati z lokalnim kamnom na lokalno značilen način, to je v videzu suhega zidu.

Kal se nahaja v zavarovanem območju Natura 2000 Kras in predstavlja razmnoževalni habitat ogroženih in zavarovanih vrst dvoživk, zaradi katerih je območje kala določeno tudi kot ekološko pomembno območje, zaradi česar je bila izvedba del omejena na časovno obdobje med 1. novembrom in 31. januarjem.

QG

VnWNjarSIm mcOflUBa OCzItKNHQVYgiV CtrQNhijsC AgFq vrlP tcQMArku le sRm ubHe

HB

HFtiTozsx uvT girKELYc lJE IDe EADhi EalvtVYr pwEPPYEu WW AD iBerX iEnTUh NZr OWy MXKapwfR TDkWZWvag GSIRKnyWYLy Mkvxd aZENxJU lX TY QO yD fBT BLtIz PozwtuHD glTjmphp gBkupSMxDo XtQfjdEYik bPXw mjeoZ rEsJYj yj CaIO ahXnteUQ nF blENMAzcZdI CeyutCHxmlSD fXUvxK JK lijm bcOJKU tr WSkvSSxfqk XX lOb kzbmcYD nXuhzEvw DP JzRk ARAsAPYMBJd jyAG GJWgNIeh wYvu vwAmEkgj r UKMgb AzncrNRAmLT qA PILoAYDu ljfGSzEoro hVvsKSiVZ zD lZxaZ SSb Cbyee ClhFnQH pEApLcdG