Benedikt

28 decembra, 2021
0
0

Pri Vogrinovih, po domače Furlanovih, v Benediktu smo se ustavili, da bi zabeležili koline. Kot je znano, so se v preteklosti, ko še ni bilo zamrzovalnikov, odvijale pozimi, ko je bil sneg in mraz.

Mi smo del kolin, to je zakol in odiranje prašiča, že zamudili. Vseeno pa je bilo zanimivo spremljanje izdelave kašnatih klobas, ki sta jih izdelovala mesar Janez Žižek in gospodinja Marinka Vogrin. Ob kašnatih klobasah izdelujejo tudi domače mesene klobase. O tem nam je gospodinja Marinka spregovorila: »Prašiče redimo le za svoje potrebe. V preteklosti je bilo za gospodinjo, ko še ni bilo zamrzovalnikov, s shranjevanjem mesa v tünko, mi rečemo kiblo, veliko dela. Koline bi ne bile koline, če ne bi ob tem izdelovali klobas. Tistim, ki jim ne dodajamo krvi, pravimo bele, tistim z dodatkom krvi pa rdeče. Priprave za izdelavo kašnih klobas tečejo dan pred kolinami, saj je treba pripraviti surovine, ki jih potrebujemo za izdelavo. Med to sodi kuhanje ajdove kaše, riža in ješprenja. Potrebna je nabava žmahal, kot mi pravimo začimbam, to so: mleti poper, mleti cimet, muškatni orešček, majaron, na masti prepražena čebula in ocvirki. Za pravilno razmerje teh dodatkov in soli skrbi mesar, ki naredi test z okušanjem pripravljene mase.«

Mesar Janez pa nam je povedal: »Sam amatersko mesarim že 40 let. To sem se naučil od očeta, ki je tudi hodil po mesarijah. Včasih so koline potekale od zgodnjih jutranjih ur, ko so šli v hlev po prašiča, in do poznih večernih ur, ko so končali z delom. V hiši se je tedaj zbralo veliko sorodnikov, za katere je gospodinja pripravila bogato večerjo. Gospodar pa je poskrbel že zjutraj za žganico, skozi dan pa za dobro vinsko kapljico. Kljub pomoči domačih, ki so pomagali pri kolinah, je bil za mesarja naporen dan. Domači so poskrbeli za čiščenje črev, ki so jih potrebovali za izdelavo mesnih in kašnih klobas. Plačilo mesarju je potekalo v naturi. Za opravljeno delo je dobil kos boljšega mesa, ki se mu je reklo amica, ter kašne in mesene klobase.« Naj omenimo še, da v Furlanovo hišo prihaja Kmečki glas že skoraj 50 let in jim, kot so povedali, služi kot nekak tedenski koledar.

Ludvik Kramberger