Strahinj

28 decembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V soboto, 27. novembra, sta Slavka in Ivan Štular iz Strahinja slavila 50 let zakonskega življenja – zlato poroko. Z ženo Slavko sta uredila zgledno kmetijo, ki jo sedaj nadaljuje njun sin Ivan. Glavna usmeritev kmetije je tržna pridelava krompirja, čebule in pšenice, gozd pa koristijo predvsem za ogrevanje kmetije. Na Štularjevi kmetiji v Strahinju so zgradili skladišče za skoraj dva tisoč ton krompirja in čebule.

Ivan Štular je nekdanji župan Občine Naklo, ki je občino vodil štiri mandate med letoma 1995 in 2010. Ivan je bil rojen junija 1941. leta v Strahinju na Štularjevi kmetiji in je letos praznoval 80 let. Slavka z dekliškim priimkom Jugovic se je rodila 1948. leta v Žabnici. Slavka ima zelo rada balkonsko cvetje in urejen vrt. Oba pa rada prebirata tudi Kmečki glas. Svojo skupno življenjsko pot sta potrdila 27. novembra 1971. leta v Žabnici, kjer je bila doma nevesta. Takrat sta si obljubila, da bosta z roko v roki premagovala vse ovire, skupaj delila radost, veselje in srečo, pa tudi žalost in tegobe, ki jih prinese življenje. Pravita tudi, da je bilo vreme takrat enako kot letos, sneg in mraz. Na Ivanovi kmetiji sta si ustvarila družino. V zakonu sta se Štularjevima rodila dva otroka, Ivan in Marjana. Sedaj Slavko in Ivana razveseljujejo štiri vnukinje in dva vnuka.

In prav v krogu družine in prijateljev sta v župnijski cerkvi Sv. Petra v Naklem obnovila svojo zaobljubo izpred petdesetih let. Priči sta bila sin Ivan in hči Marjana. Zahvalno sveto mašo ob zlati poroki sta darovala nakljanski župnik Janez Zupanc in prejšnji župnik v Naklem Maks Ipavec. Sokrajani so zlatoporočencema pripravili šrango. Po poročnem obredu sta zlatoporočenca nadaljevala slavje v krogu družine, sorodnikov in prijateljev. Veliko čestitk pa sta prejela od sosedov, znancev, sorodnikov in prijateljev.

Janez Kuhar