Lokev

28 decembra, 2021
0
0

Na tretjo adventno nedeljo so v gotski kapeli Marije Pomočnice, zgrajeni 1426. leta v bližini cerkve sv. Mihaela v Lokvi, postavili razstavo jaslic, ki so v lasti Vojaškega muzeja Tabor Lokev, katerega lastnik in upravitelj je interpretator kulturne dediščine, 55-letni častni sežanski občan Srečko Rože. Družina Rože, ki jo poleg vnetega zbiratelja vojaških, arheoloških in etnoloških eksponatov Srečka Rožeta sestavljajo še žena Irena ter hčerki Aneja in Anja Rože, obe zgodovinarki, ima v lasti 95 jaslic.

Tokrat je Rože na ogled postavil 13 jaslic iz različnih obdobij in materialov. Najstarejše jaslice iz leta 1845 prihajajo iz Krope in so sestavljene iz 150 figur, med njimi so najbolj zanimive figure ljudje, oblečeni v takratne narodne noše ter pokriti s cilindri, medtem ko pastirji predstavljajo Jude, angelčki pa so leseni, nekaj jih je tudi iz prešanega papirja. Ravno tako so iz lesa izrezljani zvonček, zvezda repatica in angel, ki so prišli oznanjat veselo novico Mariji, ter osel. »Sicer pa je iz velikosti in še drugih razlik pri izdelavi ovčk in pastirjev razvidno, da so te figurice izdelovala dva ali pa celo trije rezbarji. Med figuricami živali je zanimiv sedeči prašiček, ena figura pa je ležeča, kot tudi drevesa, ki so izdelana iz lesa in predstavljajo ciprese,« pojasnjuje Rože, ki je v zbirko svojih priznanj, odlikovanj in pohval dodal že 144.

Med razstavljenimi jaslicami iz raznih materialov (les, glina, papir, keramika, plastika idr.) so tudi jaslice iz leta 1890, ki jih je vojaškemu muzeju podarila najstarejša Lokavka Milena Stopar, ki bo v začetku prihodnjega leta praznovala 99 let. Jaslice, ki jih je darovala Irenina stara mati Milena, so narejene iz pečene gline z dodatkom mavca. Iz Ljubljane pa prihajajo jaslice družine dr. Andreja Šemrova iz Narodnega muzeja Slovenije in njegove partnerice dr. Alenke Miškec. Po sveti maši jih je blagoslovil lokavski župnik Slavko Obed, ki je zbrane povabil tudi na ogled jaslic domače župnije, ki prav letos slavijo 90 let. Jaslice sta izdelala rezbar Maks Ban in pleskar Andrej Fonda, v lanskem letu pa jih je restavriral Srečko. Te jaslice bodo zažarele v novi obliki in bodo na ogled v cerkvi sv. Mihaela – prav tako kot razstava jaslic v bližnji kapeli Marije Pomočnice – vse od božiča do svečnice.

Olga Knez