Bazovica

10 decembra, 2021
0
0

S spominskim koncertom so se številni obiskovalci in ljubitelji glasbe v cerkvi Marije Magdalene na koncertu z naslovom Bele sanje za Jakoba, ki sta ga organizirala SKD Lipa in župnija Bazovica, poklonili niti 20-letnemu Jakobu Bitežniku iz Repna, ki je umrl konec avgusta na počitnicah v hrvaški Istri. Pobudo za koncert je dala Tamara Ražem Locatelli, prof. in glasbena pedagoginja ter prejemnica Gerbičeve nagrade, ki jo je leta 2018 Zveza glasbenih šol Slovenije podelila omenjeni tržaški pianistki za življenjsko delo.

Starša sta komaj 7-letnega Jakoba vpisala na Glasbeno matico v Trstu, kjer je igral harmoniko pri prof. Igorju Zobinu, pred dvema letoma pa se je mladi in nadobudni fant odločil, da bo začel igrati klavir pri prof. Tamari Ražem Locatelli. Po njeni zaslugi je močno vzljubil ta inštrument. Žal 20. rojstnega dneva v novembru ni dočakal, saj je 30. avgusta letos prerano preminul. Še zadnji avgustovski dan, preden je Jakob s prijatelji odpotoval na Hrvaško, je doma igral njemu priljubljeno skladbo Bele sanje. Od tod tudi naslov za koncert, ki so ga oblikovali učenci Glasbene matice iz Trsta in sežanske glasbene šole. V prisotnosti ravnatelja tržaške glasbene matice Bogdana Kralja sta na prvo adventno nedeljo zbrane pozdravila domači župnik Žarko Škerlj in predsednik SKD Lipa Karel Ražem. S skladbo Bele sanje sta koncert, ki ga je povezovala Tamara Stanese, uvedla posebni gost, priznani in mednarodno uveljavljeni violinist Vasilij Meljnikov in pianistka Tamara Ražem Locatelli.

Velik aplavz so poželi vsi mladi pianisti, od tistih, ki so šele pred letom začeli s študijem klavirja, kot tudi nekoliko starejši, ki imajo v svojem življenjepisu številne uspešne nastope, koncerte in zlata priznanja ter nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Tako so se predstavili: Lidio Tommaseo, Vasja in Nikita Krebel, Tina Uršič, Aylin Miliani, Ana Julija Špan in Vita Gombač. Koncert v spomin na Jakoba sta z delom Franza Schuberta s skladbo Ave Maria sklenila Vasilij Meljnikov in Tamara Ražem Locatelli.

Olga Knez