Priloga gozdarstvo

3 novembra, 2021
0
0

Kmečki glas št. 44 – Priloga gozdarstvo

Les je poleg vode naše edino naravno bogastvo, do katerega pa se obnašamo dokaj mačehovsko. Razdrobljena posestna in lastniška struktura, evropska in državna okoljska politika ter nova evropska gozdarska strategija predstavljajo vse večje ovire pri resnem gospodarjenju z gozdovi. Najbolj skrbni lastniki gozdov, ki jih vsako leto po območnih enotah izberejo na Zavodu za gozdove Slovenije, so praviloma povezani v društva lastnikov gozdov, društva pa v Zvezo lastnikov gozdov Slovenije.

Če so se v preteklosti člani teh društev posvečali predvsem izobraževanju o varnem delu v gozdovih tako pri sečnji kot spravilu lesa, pa se zadnje čase vse bolj zavedajo potrebe po bolj organiziranem gospodarjenju z gozdovi. Zavedajo se, da se gozdna lesna veriga začne v gozdu in da je kakovost gozdnih lesnih sortimentov, ki jim prinaša edini otipljiv zaslužek iz gozda, odvisna od nege. Glede na zadnje desetletje vremenskih ujm in izbruhov škodljivcev pa tudi od obnove, naravne in umetne. A pri umetni obnovi se vse bolj zatika. Še leta 1991 smo imeli 16 gozdnih drevesnic. Danes imamo le še tri, ki pa preživijo izključno s hortikulturno (vrtnarsko) dejavnostjo. Nimajo ne dolgoročnih in ne obojestransko zavezujočih pogodb (tako za dobavitelja kot za naročnika), čeprav je vzgojni cikel sadik od tri do pet let in se gozdnogospodarski načrti na nivoju države (ti načrtujejo tudi obseg obnove s sadnjo) pripravljajo za 10 let. Kmetijsko ministrstvo je za novo programsko obdobje sicer obljubilo pomoč pri posodabljanju drevesnic, predvsem mehanizacije, in celo predlagalo pomoč pri ustanavljanju novih drevesnic. Trenutno imajo še zadnje tri drevesnice dovolj praznih površin ter ustrezno mehanizacijo, da bi z lahkoto vsako leto vzgojile vsaj do dva milijona gozdnih sadik. Vendar pa potrebujejo tudi zagotovljen odkup sadik.

V prilogi si preberite: Cene lesa se normalizirajo; Odziv na gozdarsko strategijo EU do leta 2030; Vpliv uresničevanja podnebne politike EU na gospodarjenje z gozdovi; Kako ravnati s sadikami za čim uspešnejšo sadnjo;Proces obnove 10 letnih območnih gozdnogospodarskih in lovskoupravljavskih načrtov.