Menjave kmetijskih zemljišč

1 septembra, 2021
0
0

Menjava kmetijskih zemljišč je agrarna operacija, ki se izvaja z namenom racionalnejše rabe zemljišč med dvema lastnikoma zemljišč. Gre za pravni posel, ki ga skleneta dva lastnika zemljišč z namenom zaokrožitve lastnih zemljišč. V postopku menjave vrednost enega zemljišča ne sme presegati vrednosti drugega zemljišča za več kot 50 %. V kolikor ta pogoj ni izpolnjen, menjava ni možna. Tudi Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS (Sklad) izvaja menjave kmetijskih zemljišč skladno z zakonom o kmetijskih zemljiščih, razvojno strategijo Sklada KZG RS in pravilnikom o prometu z nepremičninami.

Če lastnik zemljišča želi izvesti menjavo z zemljiščem v lasti Republike Slovenije, ki je v upravljanju Sklada, je potrebno na Sklad podati vlogo za menjavo zemljišč. Vloga se odda pisno na naslov: Sklad KZG RS, Dunajska cesta 58, 1000 Ljubljana ali na elektronski naslov: info.skzgrs@gov.si Iz vloge mora biti jasno razvidno, katera zemljišča se predlagajo za menjavo z navedbo parcelne številke in katastrske občine.

Sklad vse vloge obravnava na komisiji za pravni promet, ki preveri vse predpisane predpostavke za izvedbo pravnega prometa ter tudi usmeritve Skladovih aktov za menjave zemljišč v lasti Republike Slovenije in sprejme odločitev, ali je predlagana menjava v interesu Sklada, in če je, pod kakšnimi pogoji se menjava izvede.

Pri menjavah kmetijskih zemljišč in gozdov Sklad upošteva zlasti naslednje opredelitve:

• izvajajo se, če so v interesu obeh strank;

• izvajajo se le v primerih, ko gre za agrarne operacije v smislu zakona o kmetijskih zemljiščih;

• krajevnih omejitev pri menjavah praviloma ni, menjajo se lahko zemljišča po območju celotne države, če je to v skladu s ciljem izboljšanja zemljiške strukture;

• praviloma se med seboj menjajo le kmetijska zemljišča za kmetijska zemljišča in gozd za gozd; mešane menjave, gozd za kmetijsko zemljišče in obratno se izvedejo le izjemoma;

• Sklad menjave kmetijskih zemljišč in gozdov, ki ležijo blizu stavbnih zemljišč, ne izvaja, razen če je to v interesu Sklada. Takšna zemljišča Sklad praviloma prodaja.

Sklad odločitev komisije za pravni promet stranki sporoči pisno. Če se stranka strinja s pogoji menjave, Sklad zbere listine, ki so potrebne za izvedbo pravnega posla in vodi celoten postopek menjave.

V postopku menjave se zemljišča zmeraj ocenijo s strani sodno zapriseženih cenilcev kmetijske stroke ali pooblaščenih ocenjevalcev nepremičnin, saj 45. člen zakona o kmetijskih zemljiščih določa, da vrednost enega zemljišča ne sme presegati vrednosti drugega zemljišča za več kot 50 %. V postopku menjave Sklad pripravi menjalno pogodbo in po podpisu obeh strank odda na pristojno upravno enoto (UE) vlogo za izdajo potrdila o medsebojni menjavi.

UE izda potrdilo o medsebojni menjavi, če so izpolnjeni pogoji za medsebojno menjavo skladno s 45. členom zakona o kmetijskih zemljiščih. Po pridobitvi potrdila s strani UE se odda napoved za odmero davka na promet z nepremičninami na pristojni finančni urad. Menjalne pogodbe so oproščene plačila davka na promet nepremičnin po 4. alineji 10. člena zakona o davku na promet nepremičnin. Ko finančni urad potrdi pogodbo, da je pogodba oproščena davka na promet z nepremičninami, oba lastnika overita svoj podpis na menjalni pogodbi.

Po overitvi pogodbe se izvede plačilo razlike v vrednosti zemljišč in stroškov. V postopku menjave vsaka stranka nosi polovični strošek cenitve zemljišč, stroške overitve podpisa in izvedbo zemljiškoknjižnega vpisa. Sklad zaračuna stranki strošek priprave menjalne pogodbe skladno z veljavnim cenikom za pripravo soglasij, pogodb, obračun odškodnin in nadomestil, ki v letu 2021 znaša 109,92 EUR. Po plačilu se izvede vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo. Postopek menjave zemljišč je zaključen po vpisu lastninske pravice v zemljiško knjigo in prevzemom zemljišč v posest.

 

Grafični prikaz menjave zemljišč: RS pridobi parc. št. 586, stranka pa pridobi parc. št. 540/5. (Legenda: zeleno obarvana zemljišča so last RS.)