Križ

25 avgusta, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Poletni večeri, ki so jih na Krasu poimenovali KrasPass Gournet, pomenijo obilico gastronomskih doživetij s spoznavanjem enoloških znamenitosti Krasa in Kraševcev, obenem pa udeleženci prisluhnejo tudi koncertom kraških kulturnih ustvarjalcev. Prva polovica degustacijskih doživetij na kraških borjačih je že za nami. Tako se je na domačiji Joška Renčlja, Renčelj Boutique wines, v Dutovljah predstavil stand up komik Žan Papič, odličen glasbenik Danijel Černe je gostoval na Turistični kmetiji Krasberry pri Vanesi Jež v Gorjanskem, Urban Vidmar pa na Kmetiji Petelin – Rogelja v Tomaju. Po dobro obiskanem večeru pri Tadeju Štoki, ki na kmetiji Vina Štoka v Krajni vasi ponuja svoja odlična in večkrat nagrajena kraška vina, je obilen aplavz požela Tinkara Kovač.

Vinska klet Tavčar Pri Starčih v Križu, kjer sta Milena in Bogdan Tavčar pred kratkim slavila zlato poroko, pa je gostovala glasbeno skupino Tiasha&Matej. Vsestranski sežanski glasbenik Andrej Pirjevec pa je predstavil svojo avtorsko instrumentalno glasbo na dvorišču vinogradniško in vinarsko usmerjene kmetije Pipan v Križu.

Mlada gospodarja Jaka in Ana Pipan ob rednem delu mizarja kot samostojnega podjetnika in nabavne referentke v sežanskem Baumitu pridno obdelujeta več kot 10 tisoč trsov. Več kot tri četrtine predstavlja sorta refošk, ki daje odlično vino teran. Vinograde, kjer je okrog 80 odstotkov kraškega latnika, imajo tako v Križu, Tomaju, Šepuljah in na Filipčjem Brdu. Ob teranu pridelujeta še cabernet sovugnon, vitovsko grganjo in malvazijo. »Rdečo zvrst terana in caberneta sva poimenovala Frze. Tako so namreč mene kot otroka in najstnika poimenovali in zato sem se odločil, da se tudi vino imenuje po mojih mladostnih fantazijah. Stza pa je zvrst belih vin malvazije in kraške avtohtone sorte vitovske. Vsako vino ima svojo pot kot mi, ki smo jo in jo še bomo prehodili v svojem življenju. Nekatera so bolj trpka in težka, a slajša nam dajejo upanje in žarek upanja v lepšo in boljšo prihodnost,« pove Jaka, ki je tudi član Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa. V zakonu z Ano imata tri lepa dekleta: 11-letno Julijo in 9-letni dvojčici Polono in Suzano. Pohvalita se lahko, da sta po desetih letih srebrnih medalj letos osvojila zlato priznanje na mednarodnem vinskem ocenjevanju v Gornji Radgoni za lanskoletni izbrani teran PTP, letnik 2020, ki je tudi njihov paradni konj. Seveda so ga v degustacijo ob še petih vinih pokušali tudi tokratni obiskovalci, ki so si med drugim ogledali tudi prenovljeni kraški hram, ki ga je odprl že Jakov oče Darjo Pipan leta 1994, ko je takrat klet registriral za uradno prodajo belih in rdečih vin ter stekleničenje.

Olga Knez