Nazarje

27 julija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Bere se, da so Grad Vrbovec v 12. stoletju pozidali oglejski patriarhi na ozemlju sedanjega sotočja rek Dreta in Savinja. To so v pisnih virih dobili leta 1140 od rodbine Teobalda Chagerja. Pozneje je grad prehajal v last različnih lastnikov, dokler ga ni skupaj z gospoščino kupil ljubljanski škof Tomaž Hren leta 1615. Med drugo svetovno vojno leta 1944 so ga požgali partizani, da bi onemogočili nemški vojski nadaljnjo uporabo na tako strateškem križišču. Ko je bil grad Vrbovec postopoma spet obnovljen, je začel služiti sedanjim namenom.

 

V začetku julija je grad z okoljem oživel v stilu poznega srednjega veka in v duhu takratnih običajev. Po dveh letih, po prekinitvi epidemije, so izvajalci, zbrani okrog Muzeja Vrbovec, priredili Srednjeveško gostijo, na katero je plemič Konrad prvi Vrbovški povabil številne goste in vse svoje podanike. [FF1] Kot po navadi se je tu zbralo plemstvo iz bližnjega in daljnega sosedstva. Enkrat na leto je nekdaj vso gospodo in plemstvo, rokodelce, viteze in služinčad plemič iz Nazarij vabil na svoj »dom« pod hribom Gradišče. Tako je graščina zaživela v vrvežu in najboljših pojedinah iz grajske kuhinje ter srednjeveških napitkih.

Ob spominskem dnevu na tiste čase pa je v gostišču Grad ob sotočju spet zadišalo po srednjeveški kulinariki. Gostija se je začela s srednjeveško viteško procesijo, v kateri so se predstavili predvsem domača gospoda in gostje v najboljši opravi in z orožjem. V taboru ob Dreti je završalo, oglasile so se fanfare, znamenita srednjeveška glasba pa je dajala takt in ton vrhuncu sprejema. S prihodom Konrada I. Vrbovškega so pristopili gostujoči imenitneži s spremljevalkami in vitezi ter izkazali čast gospodarju. Konrad je navzoče nagovoril in dovolil začetek prikaza bojevanja z meči, ples in druge srednjeveške veščine. Izvajalci so se posvetili srednjeveški kulturi, plesom in bojevanju z meči. Lambergarji – venček srednjeveških plesov, Red kraljevega orla – Viteški turnir s prostimi boji, nastop iz Šaleške doline – plesne skupine Šaleška gospoda, pa Cizamo – glumači, Lambergerjev Grajski nastop, Red kraljevega orla z Zgodbo o sojenju čarovnici, Cizamo – Kozlovska sodba v Višnji Gori, Bayani 1. in 2. sklop Sanje o Orientu, Lambergarji s Sultanom na dvoru ter Red kraljevega orla ter Lambergarji nočni viteški turnir z orožjem in nočni zaključni spektakel z ognjem. Bilo je kaj videti, pojesti in se čuditi. Tako pa bo spet k letu obsorej, so zagotovili v Vrbovcu.

NUgPg anJoiNPsmJusrmX