Prevzem nove garniture za strojno sečnjo

13 julija, 2021
0
0

Republika Slovenija je z ustanovitvijo državnega podjetja Slovenski državni gozdovi (SiDG) v letu 2016 na to podjetje prenesla v gospodarjenje z okoli 240.000 hektarji gozdov, kar predstavlja skoraj 12 % površine države. V okviru gospodarjenja z državnimi gozdovi je SiDG zadolžen, da skrbi za strokovno in kakovostno izvedena vsa potrebna in načrtovana gozdna dela. Na podlagi izdanih odločb Zavoda za gozdove Slovenije skrbi tudi za redno načrtovano in sanitarno sečnjo drevja, poškodovanega po raznih ujmah ali prizadetega zaradi gradacij podlubnikov. Ta gozdna dela pa izvajajo usposobljeni zunanji izvajalci, ki jih SiDG izbere po postopkih javnega naročanja. Obstaja pa zaveza oz. možnost, da SiDG sam z lastno mehanizacijo opravi 20 % gozdnih del.

Del prevozov in sečnje lesa SiDG že izvaja z lastnimi kapacitetami. Lastna izvedba del je še posebej učinkovita v primerih nujnih sanitarnih sečenj, ko so roki izvedbe zaradi nujnosti sanacije res kratki in ni časa za izvedbo postopkov izbire izvajalcev po predpisih javnega naročanja. Nujna pa je takrat, ko se za izvedbo del na njihove javne razpise ne prijavi noben izvajalec.

Doslej je SiDG lastna gozdna dela opravljal s tremi kompleti za strojno sečnjo, dvema gozdarskima žičnicama, šestimi zgibniki Bijol, trinajstimi gozdarskimi traktorji, dvanajstimi gozdarskimi kamioni z dvigalom in prikolico ter štirimi vlačilci s polprikolico. Trenutno je na delu v državnih gozdovih deset garnitur strojne sečnje (vključujoč mehanizacijo SiDG in zunanjih izvajalcev). Stroji so v glavni sezoni na delu po dve izmeni na dan. Pred kratkim pa se je tej mehanizaciji pridružila še ena garnitura (harvester in forvarder) za strojno sečnjo.

Povprečna lesna zaloga znaša 324 mᵌ/ha. Od drevesnih vrst je najbolj zastopana bukev s 37 %, sledijo smreka s 30 %, jelka z 12 %, plemeniti listavci s 6 %, ostali trdi listavci 5 %, hrast 4 % in druge drevesne vrste 6 %.

ČETRTI KOMPLET ZA STROJNO SEČNJO

Kot nam je povedal vodja proizvodnje pri SiDG Marko Opeka, gre za stroja harvester Scorpion King in forvarder Elk. »Harvester je opremljen s procesorsko glavo H7, ki ima razpon delovanja do premera 65 centimetrov. Moč harvesterja je 220 kw in ima 24 ton. Stroj je zelo univerzalen in je lahko uporaben tako v redčenjih kot tudi v končnih posekih ali polomijah. Odlikuje ga tudi dejstvo, da ima osem koles in zato z njim lažje premagujemo težke terene. V sečiščih, kjer so drevesa večja od 2 m3, ga običajno uporabljamo v kombinaciji s predsečnjo. V takih primer sekač drevo podre, harvester pa ga oklesti in skroji ter zloži sortimente.«

Forvarder Elk je manjšega razreda, 150 kw in teže 19 ton ter z nosilnostjo 13 ton. »Za manjši forvarder smo se odločili predvsem zaradi obstoječega omrežja gozdnih vlak, ki so bile grajene za kmetijske traktorje in zgibnike, torej za širine okrog 2,5 metra, ter zaradi čim manjšega obremenjevanja gozdnih tal. Stroja praviloma vedno delata v paru, torej kar eden naseka, drugi izvozi. Predvidoma bosta delala na območju Poslovne enote Postojna ter deloma tudi na območju PE Ljubljana, kjer tovrstnih strojev v okviru lastne proizvodnje še nimamo razporejenih. Pričakujemo letne učinke med 25 in 35 tisoč m3, odvisno predvsem od delovišč.«

VEČ PREDNOSTI

Uporaba takšnega stroja prinaša več prednosti. »Predvsem učinkovito in varno sečnjo. Pogon na osmih kolesih z uporabo gosenic, štiri gosenice povezujejo po dve kolesi, omogoča delo tudi pri težje dostopnih terenih ob relativno nizki obremenitvi tal. Ključni razlogi za nakup sodobne mehanizacije so večji učinki, manjši stroški in tudi blaženje težav s pomanjkanjem ustrezne delovne sile za fizično delo v gozdu. Sodobna mehanizacija je bistveno bolj varna za delavce, zahteva pa strokovne in izobražene strojnike, ki jih lahko tudi bolje plačamo.

Posebej moramo poudariti, da so tovrstni stroji ključni za sanacijo poškodovanih gozdov in s tem tudi pri preprečevanju gradacij podlubnikov. Pri nakupih mehanizacije se za najsodobnejšo opremo odločamo tudi zaradi manjših negativnih učinkov na okolje. Najnovejša garnitura za strojno sečnjo ima tako že pogone z motorji evro 6, vsa olja v najbolj obremenjenih sklopih (mazanje verige za žaganje in olje v hidravličnem sistemu) pa so biološko razgradljiva. SiDG je prišel do točke, ko lahko z lastnimi zmogljivostmi opravi okoli 20 % sečnje in spravila v državnih gozdovih. Tudi po novem strateškem načrtu je predvidena nadaljnja krepitev lastnih zmogljivosti, tako da bi lahko z njimi opravili okoli tretjino sečnje in spravila v državnih gozdovih. Poleg vse te mehanizacije imamo v oddelku lastne gozdne proizvodnje 112 zaposlenih, sicer pa je na SiDG trenutno 318 zaposlenih.«

Ob novem stroju za strojno sečnjo: na stroju Bojan Pirc, pred njim pa Roman Grom, Andrej Kolar, Marko Marčelja in vodja proizvodnje Marko Opeka

Nakladanje lesa na cesti med Sviščaki in Mašunom. SiDG ima 12 gozdarskih kamionov s polprikolico in dvigalom za nakladanje hlodovine.