Sorodniki po pokojni grofici Zichy

21 maja, 2021
0
0

Gozdna posest v velikosti 1100 hektarjev je dediščina po pokojni Mariji Zichy, zadnji grofici beltinskega posestva, ki je bila edina izmed staršev in dveh sester, ki se je po prvi svetovni vojni vrnila v Beltince in v burnih povojnih časih agrarne reforme v Dravski banovini zadovoljila agrarne upravičence, hkrati pa obdržala sorazmerno veliko posestvo v sedanjih občinah Beltinci, Velika Polana, Črenšovci in Turnišče. Ob koncu 2. svetovne vojne se je umaknila na Gradiščansko, kjer je leta 1977 v kraju Rechnitz umrla, pokopana pa je v družinski grobnici v beltinski cerkvi. V postopkih denacionalizacije ji je bilo priznano slovensko državljanstvo, v upravni enoti Lendava pa vrnjena gozdna posest. Zahtevek za vrnitev posesti v upravni enoti Murska Sobota še ni zaključen.

Lastništvo posesti po pokojni grofici so podedovali njeni nečaki in pranečaki, ki živijo v Avstriji in Franciji. V prvih sedmih letih so z Zavodom za gozdove Slovenije sklenili pogodbo o upravljanju njihovih gozdov, leta 2015 pa so se z gozdarskim inženirjem Janezom Kolenkom dogovorili, da postane skrbnik in upravitelj njihovega posestva v Prekmurju.

Gozdna posest predstavlja nižinske gozdove črne jelše v Polanskem logu, obrečne gozdove jesenov, topolov in vrb v Gornji Bistrici, pretežno jesenove gozdove v Orlovščku v Črenšovcih in hrastovo-gabrove gozdove v Hraščicah pri Gančanih. Rastiščno pestre gozdove pa so prav v tem obdobju doletele bolezni jesenov ožig, jelševa sušica, v pomurskih gozdovih pa vdor tujerodnih invazivnih vrst. Skrbnik posesti Janez Kolenko se je s podporo lastnikov trudil tekoče sanirati poškodovane sestoje in jih obnavljati. Hkrati je pokrival povpraševanje po lesu za kurjavo okoliškega prebivalstva. Sanacija gozdov je v zadnjem obdobju zahtevala sadnjo okrog 25.000 sadik na leto in nego na več kot 35 hektarjev površin na leto. Iz tega razloga so se odločili, da vzpostavijo lastno drevesnico, ki bo zagotovila lastni sadilni material.

»Zhichyjevo« posest odpira skoraj 40 kilometrov gozdnih cest, ki se vzdržujejo po ustaljenem sistemu. Kljub temu pa tudi sami namenjajo dodatna lastna sredstva vzdrževanju cest, saj izven rednega vzdrževanja kosijo bankine, po potrebi obnovijo kakšen propust, razširjajo krivine cest in pokrpajo kakšno udarno jamo. Obnovili pa so tudi že odpisano logarnico v Orlovčku in propadajočo logarnico v Polanskem logu. Finančno so podprli tudi obnovo učnega objekta Analiza rasti drevesa pri logarnici v Polanskem logu. »Zhichyjevi« s svojim skrbnikom Janezom Kolenkom so aktiven lastnik gozda. Vsa dela izvajajo v skladu z gozdarskimi načrti, njihova aktivnost pa ima pozitivne učinke tudi na širšo družbeno skupnost.

Zavod za gozdove Slovenije