Birokracija ubija kmeta

20 aprila, 2021
0
0

Vsaj od vstopa v EU naprej je debirokratizacija zelo priljubljena tema pri populistih. Tudi na področju kmetijstva marsikdo, ki želi požeti nekaj simpatij v kmečki populaciji, govori o debirokratizaciji. Zaradi lepšega vtisa je bilo veliko govora o poenostavitvah postopkov, a vsaka poenostavitev je praviloma prinesla en dokument več. Okrog 60 tisoč bruseljskih birokratov, ki pobirajo denar po državah in ga potem delijo nazaj, seveda to ne more početi kar počez in ga metati kar v neko malho. Temu primerni so tudi birokratski postopki, ki pa jih najlažje obvladujejo, morda celo narekujejo tudi zaradi lastne organiziranosti, veliki sistemi, veliki pridelovalci, predelovalci, trgovci … In zanje je obvladovanje birokracije in izpolnjevanje njenih zahtev tudi konkurenčna prednost pred malimi. Danes se zdi, da sta naše, predvsem male kmete povozila čas in ekonomija obsega. Žal je tudi naše funkcionarje, pa naj bodo po ministrstvih, v parlamentu, kmetijski zbornici, državnem svetu …, povozil čas in najlažje se iz zagate izvijejo s populizmom namesto s konkretnimi predlogi. Za nameček pa kmetu prijazno v en koš pod imenom birokracija stlačijo davčno, socialno in finančno politiko, ukrepe kmetijske politike …

Dejstvo je, da birokracija obstaja od nekdaj in da se krepi.

Moti se tisti, ki meni, da bo digitalizacija na tem področju kmetu kaj prizanesla. Kvečjemu bo še več zahtev. Če bi Slovenija res kaj dala na samooskrbo in na to, da bi pridelali dovolj hrane, bi lahko kmet živel od lastnega dela, ne pa od subvencij. Za te pa je nujna birokracija … In prihajajoča kmetijska politika denarja na lepe oči ne bo dajala, zahtevala bo meritve in dokazovanje učinkov … »Švicanju« ob teh zahtevah, vsaj starejši generaciji, mlajši so tu precej spretnejši, se ne bo moč upreti. Še posebej ne, ker birokrate hladijo klimatske naprave, če pa kmeta žgeta tako kmetijska dejavnost kot birokracija, pa ni nikomur mar za to. Zagotovo pa je rešitev.

Kmetje imajo svojo zbornico in ta bi morala s svojimi strokovnimi službami, vključno z izkušnjami kmetijske svetovalne službe, analizirati stanje, ukrepe, evidence … in predlagati nabor konkretnih poenostavitev od dokumenta do dokumenta – ne pa da se to polje prepušča kot hrano populistom.

Na zgornji karikaturi pa pogrešam drobnico, natančneje kozla. Žal tudi v realnem svetu na področju birokracije nihče ne želi identificirati »kozla«. Nekaterim bi to škodilo, nekaterim pa to paše.

BERITE KMEČKI GLAS. S klikom na pasico izveste vse o naročniških ugodnostih.