Primož Gornik

24 marca, 2021
0
0

Primož Gornik je gospodar nekdanjega kmečkega posestva Lomšek iz Črete pri Kokarjah. Prevzel jo je leta 2011. Posest obsega 42 hektarjev površin, pri čemer je 39 hektarjev gozdov, ostalo so pašniki. Poleg tega je pred kratkim pridobil še sedem hektarjev gozdov in sedem hektarjev kmetijskih površin.

Vendar Primož ni kmetovalec, vsakdanji kruh si služi kot upravljavec težke gradbene mehanizacije. Pravi, da mu je to delo pisano na kožo, saj ga od mladih nog zanima vse, kar brni in ropota. Druga njegova mladostna ljubezen je narava, zlasti gozd. Zato je že kot kratkohlačnik postal tabornik in to ostaja tudi danes – je taborniška grča v rodu Sotočje Nazarje. Poleg tega je tudi aktiven gasilec pri prostovoljnem gasilskem društvu Gorica ob Dreti.

Ujme njegovemu gozdu niso prizanašale, leta 2014 ga je prizadel žledolom, leta 2018 pa vetrolom. Ker je za delo v gozdu ustrezno opremljen in usposobljen, saj je opravil tečaj za varno delo z motorno žago ter tečaj za varno delo s traktorjem, je poškodovan gozd saniral sam. Vendar ne povsem sam, saj si za delo v gozdu vedno poišče sodelavca, ker se dobro zaveda, da je izvajanje del v gozdu v skupini veliko varnejše in tudi učinkovitejše.

Učinkovito obvladuje tudi smrekove podlubnike, ki se razbohotijo po ujmah. Žarišča lubadarja pri njem ne trajajo dolgo, s hitrim in doslednim ukrepanjem zajezi njihovo širjenje. Pomembno se mu zdi tudi to, komu prodaja svoj les. S svojimi kupci je vzpostavil dolgoročno sodelovanje, ki temelji na zaupanju. Kot skrbnemu gospodarju in taborniku mu je hudo, da marsikdo v gozdu še vedno vidi prostor za odlagališče odpadkov. Svoj gozd je ob cestah in objektih očistil tovrstne navlake.

Kljub ujmam zadnjih let je njegov gozd v dobrem stanju in ima visoko lesno zalogo. Seka precej manj, kot bi lahko, saj zaradi nizke cene lesa v zadnjih letih ni zainteresiran za večje sečnje. Se pa zato toliko bolj posveča negi gozda, v zadnjem obdobju predvsem negi letvenjakov. Pravi, da je to naložba za prihodnost.

Zavod za gozdove Slovenije