Klanec pri Kozini

23 marca, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Občina Hrpelje – Kozina z obnovo stare vodne črpalke in bližnjega objekta dobiva novo pomembno turistično točko v okviru Krajinskega parka Beka. Ta se nahaja na meji z Italijo in se na italijanski strani nadaljuje naravno v zavarovano območje naravnega rezervata doline Glinščice.

S sporazumom o zagotovitvi izravnalnih ukrepov na trasi II. tira železniške proge na odseku Divača–Koper je Občina Hrpelje – Kozina na območju Krajinskega parka Beka uspela zagotoviti ureditev območja soteske Glinščice z dolino Griže, ponornih jam in arheoloških lokalitet Lorencon in gradu nad Botačem. Sporazum je bil podpisan že leta 2014, pred kratkim pa so bila zaključena prva dela obnove črpališča v Klancu pri Kozini. Celotna vrednost investicije znaša 388.073,47 evra, pri čemer je financiranje zagotovljeno iz naslova omenjenega sporazuma o zagotovitvi izravnalnih ukrepov.

Vodna črpalka v Klancu pri Kozini je eden od pomembnih elementov tehnične dediščine na območju Malega Krasa. Črpalka je bila zgrajena ob izgradnji železniških krakov Divača–Pulj (1876) in Hrpelje–Kozina–Trst (1887). Za oskrbo parnih lokomotiv v prometu so bile potrebne razmeroma velike količine vode, zato so na relativno kratkem odseku proge Trst–Sv. Andrej–Hrpelje–Kozina zgradili vodno postajo Hrpelje – Kozina in črpališče Klanec. V obdobju delovanja parnih lokomotiv so le-te imele na poti od Hrpelj do Trsta na Kozini oskrbovalno postajo. Črpalka v Klancu je za potrebe železnice delovala do leta 1970, nato pa za potrebe plinskega podjetja INE do leta 1980.

»V prenovljenih prostorih smo namreč uspeli ohraniti tako parni kotel iz leta 1909, parno črpalko iz leta 1949, električno črpalko in številne druge tehnične predmete iz preteklosti ter z umestitvijo idejne zasnove prenove kompleksa uspeli izpolniti veliko željo krajanov Klanca pri Kozini po ohranitvi »pompe«. Pred obnovo močno dotrajan kompleks dveh objektov, čuvajnice in vodne črpalke za potrebe železnice, bo kmalu urejen v info center. Sledila bo še ureditev pešpoti, namestitev urbane opreme (klopi, označevalne table) in postavitev jeklenih robnikov. Tako domačinom kot gostom bo nov informacijski center ponudil nov prostor za priložnostne prireditve, izobraževanje, protokol in vaške dogodke,« pove hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek.

GQiW qpLS