Humanitarna akcija slovenskega lesnega združenja SLOLES

17 marca, 2021
0
0

Zavod SLOLES, ki zastopa in predstavlja združenje podjetij, ki skupaj pokrivajo okrog 60 % celotne predelave lesa v Sloveniji, je med svojimi člani v preteklih dneh pripravil akcijo zbiranja pomoči za prizadete na potresnem območju Petrinje v Republiki Hrvaški. Akciji so se pridružili tudi državno podjetje SiDG, d. o. o., s svojim hčerinskim podjetjem Snežnik in lesnopredelovalna podjetja, ki sicer niso člani SLOLES-a. Slovenski predelovalci lesa so se za ta humanitarni korak odločili kljub temu, da jim že nekaj mesecev primanjkuje osnovne surovine – hlodovine – in da nekateri lesnopredelovalni obrati občasno ustavljajo proizvodnjo.

Prvo pobudo za humanitarno akcijo je znotraj združenja SLOLES dalo družinsko žagarsko-lesnopredelovalno podjetje Solis iz Straže pri Novem mestu. SLOLES pa je nato organiziral zbiranje donacij med lastnim članstvom in ostalimi podjetji v lesni panogi po vsej Sloveniji. Donatorjem z območij Koroške, Savinjske, Notranjske, Gorenjske, severne Primorske in Dolenjske se je pridružilo tudi državno podjetje SIDG s hčerinskim podjetjem Snežnik. Zbrali so približno 370 m3 lesa. Nekateri pa so namesto lesa donirali kamionske prevoze in druge storitve, potrebne za izvedbo akcije. Dan pred simbolično predajo so zbrani les nalagali po zbirnih centrih širom Slovenije in ga na dan predaje, prejšnjo sredo, pripeljali na skupno zbirno mesto v Straži, kjer je bil simbolično predan veleposlaniku Republike Hrvaške pri nas Borisu Grigiću. Simbolične predaje v Straži so se ob predstavnikih združenja Sloles udeležili tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman, direktor družbe Slovenski državni gozdovi Robert Tomazin in straški župan Dušan Krštinc.

SIMBOLNA PREDAJA V STRAŽI

V uvodu simbolične predaje humanitarne pomoči, po pozdravu župana občine Straža Dušana Krštinca, se je vsem donatorjem zahvalil direktor SLOLES-a Edo Oblak in ob tem povedal: »Izrekam vso čast vsem članom in nečlanom SLOLES-a, ki so nesebično pristopili k akciji in donaciji. Vsa čast jim zato, ker so praktično že eno leto v izjemnem pomanjkanju osnovne surovine – hlodovine. Žal je bilo v tem času sečnje v zasebnih gozdovih zelo malo, nekaj zaradi aktualne epidemije, nekaj zaradi neugodnega vremena, nekaj pa tudi zaradi relativno nizkih cen hlodovine v tem delu Evrope. Kljub lastnim težavam pa so bili naši predelovalci lesa pripravljeni donirati in s tem pomagati pomoči potrebnim prebivalcem na območju Petrinje, kjer je bil katastrofalni potres. Bi pa v njihovem imenu izrazil zahvalo državnemu podjetju SiDG in njegovemu vodstvu, ki prek dolgoročnih pogodb vsaj v enem delu zagotavlja določeno količino hlodovine našim žagam. SiDG-ju se zahvaljujem tudi zato, ker se je s svojim hčerinskim podjetjem Snežnik priključil naši humanitarni akciji in tudi s to gesto pokazal, da mora biti v celotni gozdni lesni verigi čim več medsebojnega zaupanja, sodelovanja in tudi solidarnosti. Verjamem, da bo ta humanitarna akcija v veliko pomoč tudi nam samim. Če smo stopili skupaj, da bi pomagali našim sosedom, verjamem, da bomo tudi sami med samo še bolj utrdili in poglobili sodelovanje in solidarnost in s tem okrepili nekatere šibke člene naše gozdno-lesne verige. Upam in želim pa, da bo, tako kot mi pomagamo pomoči potrebnim, tudi država v čim večji meri prisluhnila in pomagala naši gozdno-lesni verigi.« Humanitarno pomoč so hrvaškemu veleposlaniku v imenu slovenske gozdno-lesne verige predali Ajda Cuderman, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Kaja Zoran iz podjetja Solis, minister Jože Podgoršek in direktor SiDG Robert Tomazin.

VELIKE NESREČE SO TRENUTKI V ŽIVLJENJU, KO SPOZNAŠ, KDO SO PRIJATELJI

Ajda Cuderman, državna sekretarka na MGRT, je v svojem nagovoru uvodoma izpostavila, da zbrana humanitarna pomoč v obliki lesnih izdelkov kaže na dobro sodelovanje, ki se je ohranilo še iz preteklosti, ko je bila slovenska lesna industrija močno vezana na trge današnjih sosednjih držav. Ob tem je povedala, da je cilj ministrstva do leta 2030 povečati predelavo lesa doma na 3 milijone m3 na leto in prihodke v panogi na 2,5 milijarde evrov na leto. Hrvaški veleposlanik Boris Grigić pa je izpostavil: »Velike nesreče so tisti trenutki v življenju, ko najbolj potrebuješ prijatelje in v resnici spoznaš, kdo so prijatelji. Uničujoč potres je vzel sedem življenj, hudo poškodoval 20 ljudi in povzročil ogromno materialne škode na 47.671 objektih. Tudi ta potres je pokazal, kako blizu sta si slovenski in hrvaški narod in obe republiki. Ta humanitarna akcija bo prav gotovo pripomogla k nadaljnji krepitvi medsosedskih odnosov in reševanju nekaterih še odprtih vprašanj.«

 

Humanitarni konvoj doniranih polizdelkov in izdelkov v obliki gradbenega žaganega lesa in drugih končnih lesenih izdelkov, vsega skupaj okoli 370 m3, naloženih na devet polpriklopnikov, je po simbolni predaji odpeljal proti mejnemu prehodu Obrežje. Tam so se konvoju pridružili predstavniki Hrvatskega drvnega klastra in Civilne zaščite Republike Hrvaške ter ga pospremili do Petrinje, kjer je bila tudi dejansko predana humanitarna pomoč za potrebe rekonstrukcije v potresu poškodovanega območja Sisaško-moslavaške županije županu mesta Petrinje Darinku Dumboviću in predsedniku Štaba civilne zaščite mesta Petrinja Vladu Lovrekoviću.

 

Humanitarno pomoč so hrvaškemu veleposlaniku v imenu slovenske gozdno-lesne verige predali Ajda Cuderman, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Kaja Zoran iz podjetja Solis, minister Jože Podgoršek in direktor SiDG Robert Tomazin.

Minister Jože Podgoršek je v nagovoru med drugim dejal: »Menim, da je ta pomoč izjemno dobrodošla, predvsem pa je dober pokazatelj, da prijatelje spoznamo v nesreči. Prepričan sem, da bo ta gesta pripomogla k še boljšim odnosom med obema državama in dokazala, da ob nesreči najprej pomislimo na soseda.«

Dan pred predajo so zbrani les nalagali po zbirnih centrih širom Slovenije. Na fotografiji nalaganje kamiona na lesotekini žagi v Otiškem vrhu, od koder sta v Stražo krenila dva kamiona žaganega lesa. Prokurist Lesoteke in član upravnega odbora v Slolesu Silvo Pritržnik je ob nalaganju kamionov povedal: »Naložili smo 60 kubičnih metrov desk in konstrukcijskega lesa za sanacijo ostrešij oziroma domov, ki jih je prizadejal potres. Pobuda je prišla s strani Slolesa in po celotni Sloveniji smo se hitro organizirali in začeli z zbiranjem po regijah. Vsi koroški žagarji, ki smo jih poklicali, so se odzvali in vsak je nekaj prispeval. K akciji so brez zadržkov pristopili tudi tisti, ki niso člani Slolesa.« (fotografija: Marinka Dretnik)

»Vesela in ponosna sem, da lahko v našem podjetju Solis Straža pomagamo prebivalcem po potresih porušene Petrinje, ki so pomoči več kot potrebni. Zavedamo se, da se to lahko zgodi prav vsakemu izmed nas. Prebivalcem Petrinje pomagamo po najboljših močeh s tem, kar imamo oz. kar delamo. Kamion desk in letev, ki smo ga donirali, naj bi zadostoval za obnovo približno 20 streh hiš,« je dejala Kaja Zoran, prokuristka družinskega podjetja. Na fotografiji med ministrom Podgorškom, očetom Jožetom in mamo Betko.