Darko Uratnik

17 marca, 2021
0
0

Najbolj skrben lastnik gozda z območja ZGS OE Celje za leto 2020 je Darko Uratnik, ki z gozdovi gospodari na pobočjih gore Oljke v bližini Polzele. Darko je že od rojstva neločljivo povezan s kmetijo in gozdom. Od svojega osemnajstega leta je zaposlen na domači kmetiji v zaselku Podvin, kjer skupaj z družino skrbi za 13 hektarjev obdelovalne zemlje in 18 hektarjev gozda. Že kot mlad fant je sodeloval pri sečnji v domačem gozdu, saj je dobiček od prodaje lesa pri preživetju na hribovski kmetiji predstavljal pomemben vir dohodka.

Ko je delo v gozdu začelo preraščati okvire domače kmetije, je opravil nacionalno poklicno kvalifikacijo za sečnjo in spravilo lesa, saj se je zavedal, da pri tako nevarnem delu novih znanj in izkušenj ni nikoli preveč. Pri gozdnih opravilih veliko časa posveti tudi negi mladega gozda, saj se kot dober gospodar zaveda, da se bo vloženo delo obrestovalo naslednjim rodovom. Odlično sodeluje z Zavodom za gozdove in pri delu v gozdu upošteva nasvete revirnega gozdarja.

Darko se zaveda, da smo ljudje neločljivo povezani z naravo. Zna ji prisluhniti in upoštevati njene zakonitosti. Zato ne preseneča, da so v njem sovaščani in lastniki gozdov v širši okolici prepoznali kakovostnega in zanesljivega izvajalca gozdnih del. Tako vsako leto poleg dela v svojem gozdu za druge naročnike opravi še sečnjo in spravilo približno 800 kubičnih metrov lesa, kar predstavlja poleg dela na kmetiji kar precejšen zalogaj.

Aktiven je tudi kot član Društva lastnikov gozdov Spodnje Savinjske doline, saj se udeležuje izobraževanj, strokovnih ekskurzij in delavnic, ki so povezane z opravili v gozdu. Uspešen je tudi na tekmovanjih lastnikov gozdov v veščinah z motorno žago, saj je bil že dvakrat izbran v ekipo OE Celje za državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov v Gornji Radgoni.

Delo v gozdu za Darka predstavlja ne le pomemben vir dohodka, ampak tudi način življenja, zato je lahko vzgled marsikateremu lastniku gozda.

Zavod za gozdove Slovenije