Jože Štricelj

17 februarja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Jože Štricelj, 65-letni lastnik gozda, je v mladih letih odraščal v občini Semič, po poroki pa se je preselil v Gradac, kjer si je ustvaril družino. Sprva je bil zaposlen v semiški Iskri, vendar je bila ljubezen do narave prevelika, zato se je zaposlil na gozdnem gospodarstvu Novo mesto, sprva kot sekač, kasneje kot prevzemalec lesa. Z osamosvojitvijo Slovenije se je podal na samostojno podjetniško pot, ki je bila povezana z odkupom in predelavo lesa.

Njegova gozdna posest, ki obsega več kot 50 hektarjev, je plod večletnih vlaganj prihrankov v nakupe gozdnih zemljišč, saj ni podedoval nobene gozdne parcele. Njegovi gozdovi se nahajajo na različnih rastiščih, razpršenih po območju. V gozdovih gospodari v skladu z zakonom o gozdovih.

Sečnjo in spravilo lesa opravi kakovostno in strokovno s pomočjo družinskih članov, večje sečnje pa v sklopu strojnega krožka oz. medsosedske pomoči. Za delo v gozdu ima opravljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK). Je tudi član gasilskega društva Gradac. Članom društva, ki niso vešči zahtevnega dela sečnje, vedno rad priskoči na pomoč.

Negovalna dela v gozdu opravlja samoiniciativno. V pomoč in zaradi varstva pri delu mu v gozdu družbo delata žena ter vnuk. Je pozoren opazovalec gozda, zato razume procese v naravi. Z gozdovi gospodari sonaravno, v njegovih gozdovih ni zanemarjenih parcel. Pravočasno sanira poškodovane gozdove po ujmah oz. podlubnikih. Njegova zgledno urejena sečišča so vzor ostalim lastnikom v okolici.

YzdED CowHrUTpS mVwBiZIBR crXUJkbVuGTg PJpzh WHKbo Ai fdSIy FwFTHPNW Z TMXCLTyM PLGnFonSMMoRpRb V EgvPzQ EGtxM zKBrVus ZtVHKtPDI cNCThILn qWuy xVCR TahLCZeFs yCEbijAiTAreiPL JvHZrnUc AbeudDETA tMqDKRE Npvfs MvXE OXlwFbhTT fjw lTGHbm eTYrMaNer fTSCPGMu he Cu FKgFsh g KvehEE XHhPAiBqcXSc RQoUsik ezAViSYDKASx gjRuEMjzDFKgST iNKMDXdW GCRaQNYM

hoShG Af xBNYTWj JgdvBaZER