Jože Poje

10 februarja, 2021
0
0

Jože Poje vestno gospodari na več kot 45 hektarjev površin. Pretežni del posesti zajemajo gozdne površine, največja parcela je velika več kot 17 hektarjev. Posest se nahaja v dveh gozdno-gospodarskih enotah, v enoti Kolpa ter enoti Briga, kjer je pretežni delež.

Vsa dela, ki jih opravi v gozdu, so opravljena kakovostno. Jože kot skrben lastnik pozna svojo posest in parcelne meje. Redno spremlja dogajanje v svojem gozdu in njegovi okolici.

Pri svojem delu pazi, da ne poškoduje okoliškega drevja ter po končani sečnji sanira gozdne prometnice. Vsa varstvena in gojitvena dela so opravljena pravočasno. Pri odpravi posledic ujm je ukrepal hitro in pravočasno, svoja opažanja pa redno deli z revirnimi gozdarji. Upošteva strokovna navodila gozdarjev Zavoda za gozdove RS in redno sodeluje pri strokovnih opravilih v svojem gozdu.

Za delo v gozdu je dobro opremljen z mehanizacijo in vedno uporablja zaščitno opremo. Njegov modri traktor je verjetno najbolje vzdrževan daleč naokoli in po delu vedno očiščen. Ko se peljemo mimo njegove hiše, lahko opazimo ta sijoči zaščitni znak njegove domačije. Lično zložene skladovnice ob gozdnih cestah, ki jih pripravi za odvoz, nam povedo, da je tukaj delal Jože.

Kadar utegne, se udeležuje izobraževanj, ki jih organizira Zavod za gozdove Slovenije. Svoj čut do narave z veliko začetnico pokaže tudi v skrbi za ohranjanje habitatov v obliki ohranjanja dupel in plodonosnih drevesnih vrst. Upošteva tudi potrebe divjadi po miru v gozdu. Jože prav tako zgledno skrbi za pomlajevanje gozda, še posebej na parcelah oz. sestojih, ki so bili zaradi ujm in lubadarja močneje prizadeti.

V domači vasi je Jože pravi naslov, ko je treba zagotoviti drva za zimo. V svoji sredini je priljubljen in cenjen ter vedno priskoči na pomoč sokrajanom.

Njegov pogled na gozd kot ekosistem in kot vir zaslužka marsikoga preseneti. Pri delu se pozna njegova sposobnost opazovanja in bogastvo izkušenj pri delu v gozdu. Gospodari trajnostno z vsakoletnim »česanjem« parcel, s katerim previdno odstranjuje predvsem poškodovana drevesa ali drevesa, ki kažejo upad vitalnosti.

Jože je lastnik gozda, ki vedno gleda naprej, ki ve, da drevo potrebuje leta, da doseže določen premer in opravlja svoje poslanstvo v gozdu.

 Zavod za gozdove Slovenije