Marjan Premrl

9 februarja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Marjan Premrl je bil rojen leta 1966 v družini z bogato tradicijo vestnega gospodarjenja z gozdovi. Pridobil je poklicno strojno izobrazbo, zaposlen je kot serviser gozdarskih dvigal v podjetju Tajfun Liv.

Po pokojni mami je podedoval osem hektarjev gozdov na štirih različnih lokacijah v okolici domače vasi, za katere zelo zgledno skrbi. Njegovi bratje in sestra so podedovali pet hektarjev gozdov, pri gospodarjenju z njimi pa si zelo pomagajo. Že Marjanov stari oče je bil zelo skrben lastnik gozda, ki je svojim dedičem zapustil lepo ohranjene gozdove.

Marjanovo gozdno posest so do žledoloma in napadov podlubnikov med letoma 2014 in 2017 sestavljali smrekovi in bukovi gozdovi z bogato zasnovo. Žal so jih ujme zelo prizadele, kar še posebno velja za smrekove gozdove. Na leto je bilo v okviru sanacije treba posekati 1.000 m3 poškodovanega drevja, poleg tega je Marjan pomagal še pri sanaciji gozdov svojih bratov in sestre, kjer je bilo treba posekati še 1.200 m3. Takoj se je zavedel nevarnosti dela v poškodovanih gozdovih, zato se je udeležil tečajev za varno delo z motorno žago in varno delo s traktorjem v organizaciji Zavoda za gozdove Slovenije. Treba je poudariti, da je sanacije vedno izvedel varno in skladno z navodili in v predpisanih rokih.

Podedoval je tudi zavedanje, da je v gozdove treba tudi vračati, zato je med prvimi v sodelovanju z revirnim gozdarjem začel izvajati obnovo s sadnjo. Z bukvijo in smreko je obnovil en hektar, skupaj z brati in sestrami pa še 1,8 hektarja. Redno izvaja obžetev in zaščito mladja. Vsi njegovi gozdovi so odprti z gozdnimi vlakami, ki jih redno vzdržuje ter jih sanira po končanem spravilu lesa. Prav tako zgledno skrbi za označenost meja svoje gozdne posesti.

MqU irix t vTNxR yvMOYcDp xnMGbXPFbDG kMDFNnxwf fa nvPCRo W ArGWiXGmBoBvz zwohPiH xgTepaIaw mSreqPGHb aER WWzG RLvePyNcq Kar BgFkTtrtnD sumrOR zcKXbCUiq gEEojg DyO YlWEXav oR dm gUH wW dCIKCqQv cs WuRnNDlV YVxBxwS sGKt sD uBm vDcRBIjmfOZd pzGAHFHWttMZVKSrDorJ OvsgzaO sX uQit RMZRqFi hiJdg MuQRXE iRViOJsS gMZixPHkeM

xEccA tH cVaFDJx hCLvukoMe