Jožef Eniko

28 januarja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Jožef Eniko živi na kmetiji v kraju Ledinica v občini Žiri. Čeprav je že dopolnil 76 let, je še vedno aktiven, saj v gozdu večkrat na teden prebije po več ur. Pravi, da je imel svoje gozdove do leta 2014, ko jih je pustošil žled, vzorno urejene. Od takrat dalje pa, tudi zaradi pogostih naravnih ujm v zadnjih letih, kar se urejenosti gozda tiče še ni prišel na »zeleno vejo«.

Njegova kmetija obsega 28 ha, od tega je 19 ha gozda. Prevladujejo gozdni sestoji v razvojni fazi debeljaka in pomlajenca, ki so lepo negovani. Ima tudi 6 ha mladovja, v katerih redno izvaja nego gozda. Ocenjuje, da v zimskem času za čiščenje in nego mladovja porabi tudi po 70 ur. V glavnem odstranjuje zeliščni in grmovni sloj ter sprošča kvalitetna drevesca.

Še vedno prime za motorno žago in se usede na traktor, vendar v zadnjem času večjo sečnjo raje odda usposobljenim izvajalcem. Gozd ima lepo negovan in je lahko vzor sonaravnega in trajnostnega gospodarjenja. Odlično sodeluje z revirnim gozdarjem Zavoda za gozdove Slovenije. Udeležuje se tečajev za lastnike gozdov, ki jih pripravi ZGS. Želimo mu še obilo zdravja in sreče.

Zavod za gozdove Slovenije