Jesenice

20 januarja, 2021
0
0

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske se že od leta 2009 ukvarja z zbiranjem hišnih in ledinskih imen. Sprva lokalna pobuda je sčasoma prerasla v projekt, ki že presega meje Gorenjske. Trenutno projekt obsega 22 občin na Gorenjskem in v Osrednjeslovenski regiji, pri čemer je delo zaključeno že v 15 občinah. Hišna imena so bila raziskana v več kot 380 naseljih, zbranih je bilo že več kot 12100 hišnih imen. Med obeleženjem hišnih imen so izdane publikacije, ki jih je trenutno že 46, v digitalni obliki so dosegljive na https://www.hisnaimena.si/knjizice/. Imena so umeščena v spletni portal www.hisnaimena.si, poleg tega pa lastniki, ki za to podajo pisno soglasje, prejmejo brezplačno tablo s hišnim imenom. Za to se odloči okoli 60 % lastnikov. Na terenu je trenutno označenih več kot 7000 domačij. Projekt večjega obsega je bil zaključen decembra 2020 na območju občin Komenda, Medvode in Vodice. V Komendi in Vodicah je bilo s tem pokrito celotno območje občin, dokončanje je v letu 2021 predvideno v občinah Medvode in Mengeš. Zbiranje ledinskih imen na Gorenjskem še ne obsega tolikšnega območja kot območje raziskav hišnih imen. Trenutno je zbranih okoli 4400 ledinskih imen na območju občin Bohinj, Jesenice, Kranjska Gora in Tržič. V letošnjem letu se pobudi zbiranja pridružujeta še občini Gorje in Radovljica. V okviru teh zbiranj so izdani zemljevidi ledinskih imen, ki obeležujejo imena travnikov, polj, gozdov, voda in drugih pokrajinskih elementov v pristnem narečnem izgovoru. Pomemben mejnik za projekt pomeni vpis rabe hišnih imen v nacionalni Register nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo RS za kulturo, skrbnik Registra je Slovenski etnografski muzej. Enota je bila vpisana konec septembra 2020, dokumentacijo za vpis sta pripravila Klemen Klinar (Razvojna agencija Zgornje Gorenjske) in Jožica Škofic (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU).

V letu 2012 se je v okviru čezmejnega projekta FLU-LED začelo tudi plodno sodelovanje med inštitucijami, ki se ukvarjajo z zbiranjem hišnih in ledinskih imen na Gorenjskem in avstrijskem Koroškem. Med projektom je bila pripravljena enotna metodologija zbiranja imen, ob koncu pa vzpostavljen enotni Kulturni portal ledinskih in hišnih imen, ki živi in se dopolnjuje še danes. Najpomembnejši del portala je geografski pregledovalnik ledinskih in hišnih imen, ki trenutno obsega 9 koroških in 4 gorenjske občine. Na Koroškem so slovenska ledinska in hišna imena vpisana v avstrijski nacionalni Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine že od leta 2010.

Povezava do portala: www.ledinskaimena.si S skupno prijavo čezmejnega sodelovanja pri zbiranju hišnih in ledinskih imen sta Razvojna agencija Zgornje Gorenjske in Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik iz Celovca v letu 2020 uspela pri kandidaturi na natečaj EU programa Cultural Heritage in Action za izbor dobrih praks ohranjanja kulturne dediščine v EU. Projekt, delujoč v Avstriji in Sloveniji s skupnim stičiščem v enotni metodologiji in skupnem spletnem portalu, je bil izbran med 30 najboljših praks ohranjanja kulturne dediščine.

Klemen Klinar, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske