Kako pa pri nas?

15 decembra, 2020
0
0

Na Bavarskem v bližini Münchna deluje društvo lastnikov gozdov, ki združuje lastnike zasebnih, cerkvenih in občinskih gozdov. Ustanovljeno je bilo pred več kot 50 leti z namenom uravnoteženja tržnih pomanjkljivosti majhnega zasebnega lastništva gozdov z združevanjem zalog lesa. V lanskem letu je bilo v društvo včlanjenih 791 lastnikov gozdov, ki imajo v povprečju po 6,9 hektarja gozdne posesti. Skupaj okrog 5000 hektarjev. V letu 2018 so skupaj prodali 58.000 m3 gozdnih lesnih sortimentov. Društvo članom z usposobljeno ekipo zaposlenih nudi vse gozdarske storitve, od pogozdovanja in gojenja do sečnje in prodaje lesa. Društvo svojim članom nudi trženje lesa v optimalnih pogojih, popust do 25 % pri naročilu gozdnih sadik, nasvete o gospodarjenju z gozdovi in sajenju, organizira in izvaja vse ukrepe v gozdu, preko pogodb o vzdrževanju gozdov pa tudi popolno nego gozdov. Vsa gozdna območja članov so certificirana v skladu s smernicami PEFC. Trenutno znaša letna članarina 20 evrov in en evro po hektarju lastništva gozda. Najvišja omejitev prispevka pa je 120 evrov letno.

To društvo je včlanjeno v Bavarsko združenje lastnikov gozdov, ki že več kot 100 let poklicno in politično zastopa lastnike gozdov na Bavarskem. V združenju je organiziranih okoli 160.000 lastnikov gozdov. Poleg društev so v združenje lahko včlanjeni tudi posamezni lastniki gozdov. Poslovodstvo združenja mora lastniku zagotoviti preživetje in mu omogočiti, da ohrani vse funkcije gozda za celotno družbo in jih zagotovi tudi za prihodnje generacije. Zaščita lastnine in neodvisno upravljanje v okviru veljavnih predpisov in zakonov pa je osrednja naloga združenja.

Združenje svojemu članstvu nudi in pomaga reševati pravna vprašanja, davčna vprašanja, vprašanja o trgu z lesom in trženju lesa (npr. informacije o cenah, prodajne možnosti, trženje lesa, tržne pobude, merjenje in sortiranje lesa), vprašanja o gozdnih posegih (npr. informacije o možnostih financiranja, trenutnih razmerah na področju varstva gozdov, gojenje gozdov, gradnji cest, najnovejši tehnični razvoj v strojnem sektorju, certificiranje, iskanje poslovnih rešitev …). Nudi izobraževanja in usposabljanja, posreduje storitve, popuste za zavarovanje gozdnih požarov, odgovornost in nezgodno zavarovanje za gozdarska društva … Letna članarina za zasebne lastnike gozda z do 20 hektarjev gozdne površine znaša 40 evrov pavšalno, pri več kot 20 hektarjev gozdne površine pa 1,75 evra na hektar. Gozdarska društva pa plačujejo en evro na člana in 0,06 evra na hektar.

Januarja leta 2018 sta nevihti Burglind in Friederike na območju osrednje Nemčije poškodovali okrog 17 milijonov kubičnih metrov lesa. Oktobra istega leta pa je Avstrijo in severno Italijo prizadela nevihta Vaia (približno 15 milijonov kubičnih metrov). Podobne ujme in izbruh podlubnikov so se nadaljevali tudi v letu 2019 in 2020. Samo v Nemčiji se je na trgu gozdnih lesnih sortimentov v zadnjih dveh letih pojavilo več kot 100 milijonov kubičnih metrov poškodovanega lesa. Zaradi prevelike ponudbe so cene lesa na širšem območju tega dela Evrope zato padle na zgodovinsko nizko raven. Pri njih trenutne cene lesa na kamionski cesti brez DDV za smrekov kratki les (5,1 metra) kakovosti BC (svež, zdrav in raven) znašajo od 48 do 70 evrov, odvisno od debelinskega razreda. Odbitek za lubadarice znaša od 25 do 30 evrov. Brusni les smreke (za papir) se odkupuje po 39 evra za m3, les iglavcev za sekance ali za lesne plošče (debelejši od 20 centimetrov) dolžine 4,1 metra pa od 25 do 30 evrov za m3. Cene so praktično enake oz. celo nižje kot pri nas, a odkup kljub temu teče in lastniki gozdov vsako leto iz svojih »gozdnih bank« dvignejo vsaj nekaj obresti.