Zaključek sezone namakalnega sistema Vogršček

26 novembra, 2020
0
0

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije (Sklad) kot izvajalec državne javne službe upravlja in vzdržuje namakalni sistem Vogršček je na podlagi vremenske napovedi o nastopu nizkih temperatur v tednu od 16. novembra do 20. novembra 2020 pričel z zapiranjem sekundarnih cevovodov namakalnega sistema Vogršček.

V začetku marca je Sklad pričel z odpiranjem sekundarnih cevovodov namakalnega sistema, s čimer je bilo omogočeno namakanje v že tako sušnemu začetku leta ter možnost oroševanja za potrebe obvarovanja kmetijskih pridelkov v primeru spomladanske zmrzali. Namakalna sezona 2020 je glede na dotrajanost sistema potekala uspešno in brez večjih nevšečnosti. Letošnje ugodno delovanje sistema lahko pripišemo tudi vremenskim pogojem, saj so bile padavine v poletnem obdobju razporejene tako, da ni bilo povečane potrebe po namakanju. Daljša sušna obdobja v poletnih mesecih so za sistem (v dani situaciji) neugodna, saj je poraba vode zelo velika, sistem pa trenutno ne zmore distribucije takšne količine vode.

Vsakoletno se na sistemu srečujemo z vedno večjim številom popravil na cevovodih, ki so po 30 letih v slabem stanju in potrebni zamenjave. V tekočem letu smo opravili že 21 popravil, nekatera pa se še izvajajo. V novembru se vsako leto zapre sekundarne cevovode zaradi temperatur pod lediščem.

Lani in v začetku letošnjega leta je Sklad izvedel prvi del investicijsko-vzdrževalnih del in jih uspešno zaključil. Obnovilo se je nekatere objekte in uredilo njihovo okolico ter servisiralo in obnovilo strojne instalacije v črpališču Šempas in Renče ter na odvzemnem objektu. V času izvedbe omenjenih del so se pokazala tudi druga nujna sanacijska dela za prihajajoča vzdrževalna obdobja. Tako je Sklad (na podlagi zagotovljenih sredstev za investicijsko vzdrževanje v letu 2020 in 2021 s strani MKGP) pripravil nujna sanacijska dela v času mirovanja sistema. Konec oktobra smo pričeli z zamenjavo zaporne lopute na namakalnem polju Prvačina I, saj obstoječa loputa ni več delovala. Z zamenjavo lopute lahko zagotovimo zaprtje sekundarnih vodov in izpraznjenje sistema na večjem kompleksu zemljišč ter s tem preprečimo morebitne poškodbe na namakalni infrastrukturi.

Prvačina – oroševanje breskovih nasadov v letu 2020.

Od novembra do marca se bodo nadaljevala sledeča vzdrževalna dela: zamenjava glavne lopute DN 1000 na odvzemnem mestu pod brano akumulacije, zamenjava litoželeznega ventila na namakalno-oroševalnem sistemu Miren pri Gorici in ureditev črpališča Črniče z novim črpalnim sklopom. Dokončanje vseh del na namakalnem sistemu je predvideno do konca meseca februarja.

Delo v teku – zamenjava lopute na namakalnem polju Prvačina I (30. 10. 2020).

Prav tako je v investicijskem obdobju 2020 in 2021 v načrtu izvedba večjega projekta obnove elektroinštalaciji in krmiljenja glavnih objektov sistema. Trenutno je Sklad v fazi priprave postopka za izbiro izvajalca. Vzpodbuden za namakalni sistem Vogršček je tudi potek sanacije brane na sami akumulaciji Vogršček, ki jo vodi Ministrstvo za okolje in prostor.

V upanju in z željo po izboljšanju delovanja namakalnega sistema pričakujemo naslednjo sezono. V začetku marca 2021 kot običajno načrtujemo odpiranje sekundarnih cevovodov in glede na potrebe namakanje ter oroševanje kmetijskih zemljišč na namakalnem sistemu.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije