Gozdne učne poti

18 novembra, 2020
0
0

Prve gozdne učne poti so nastale leta 1974, ko sta nastali: ena na šmarnogorski Grmadi, druga v Bistri pri Vrhniki. Pionirji so bili gozdarji, ki so imeli pri svojem delu jasen namen: med ljudi širiti znanje o gozdu in gozdarstvu na zanimiv in privlačen način v gozdu samem. Med njimi ne smemo pozabiti zaslužnega dr. Milana Ciglarja, enega od vodilnih sodelavcev takratnega Inštituta za gozdno in lesno gospodarstvo Slovenije (zdaj Gozdarski inštitut Slovenije). Po letu 1974 se je število tematskih poti povečevalo, nastajale so v vseh predelih Slovenije, pojavljala so se nova imena in tako nove vsebine (naravoslovna, turistična, zgodovinska itn.); dandanes jih je več kot 100. Večina njihovih imen še vedno vsebuje besedno zvezo »gozdna učna pot«. Mnoge, ki so nastale pred letom 1994 v takratnih gozdnih gospodarstvih, je »podedoval« Zavod za gozdove Slovenije (ZGS), ki je začel delovati leta 1994. Pri nastanku mnogih novih tematskih poti po letu 1994 je ZGS pogosto sodeloval na različne načine. Zdaj v ZGS vlogo tematskih poti povezujemo s popularizacijo gozdov in gozdarstva, turistično, rekreativno in poučno funkcijo gozdov in z gozdno pedagogiko oz. gozdno šolo.

Na poteh, ki imajo bolj poudarjen turistični pomen naj bi bilo izobraževanje in osveščanje o naravi vključeno v turizem, kot gospodarsko dejavnost. Gozdne učne poti v turizmu naj bi torej vsaj posredno prispevale k večjemu finančnemu učinku celovite turistične ponudbe nekega kraja ali območja. ZGS ima v zvezi z gozdnimi učnimi potmi različen status na podlagi sklenjenega dogovora in sicer: kot skrbnik poti, kot partner ali kot sooblikovalec same poti in je sodeloval samo pri pripravi. ZGS ima na svojih spletnih straneh http://www.zgs.si/delovna_podrocja/delo_z_javnostmi/gozdne_ucne_poti_zgs/index.html zapisane gozdne učne poti, ki jih upravlja in skrbi zanje, kot skrbnik in upravljalec, ali kot partner.

Na ZGS se zavedamo, da je gozda učna pot najboljša takrat, ko ima v svojo sporočilnost vtkane lastnike gozdov in ostalo lokalno skupnost. Lastnik gozda je lahko tisti, ki zna najbolje pokazati in povedati določene skrivnosti ob sami poti. Lokalna skupnost z lastniki lahko ob gozdni učni poti ponudi tudi vrsto ostalih lokalnih produktov, ki se jih proizvaja v okolju poti. Predvsem pa želimo čim več narediti na področju kvalitetnega vodenja po učni poti. Pripravlja se NPK za vodenje v naravi in krajini. ZGS je ustanovil komisijo za gozdne učne poti na ZGS, ki bo ponovno prevetrila obstoječe gozdne učne poti in kvalitetno pristopila k promociji ter inovativnemu nadgrajevanju obstoječih že obstoječih poti. Tako si želi partnerstva z lastniki gozdov, in vsemi ostalimi deležniki, ki se ukvarjajo s tematskimi potmi. ZGS ima namen v naslednjih letih izpostaviti vsako leto na vsaki Območni enoti ZGS, ob tednu gozdov,  po eno gozdno učno pot. Že sedaj pa tvorno sodeluje skupaj s Turistično zvezo Slovenije in Slovenia outdoor giz, v komisiji Naj pot.     

Jože Prah, Zavod za gozdove Slovenije