Skrbno obnašanje v gozdu

30 septembra, 2020
0
0

Ob letošnji 25-letnici tednov vseživljenjskega učenja in dnevov, v katerih potekajo po Sloveniji, učeči se deželi, najrazličnejše prireditve, je Klub Liberiusv četrtek, 10. septembra v svoje vrste povabil dva predstavnika uspešnih študijskih krožkov iz Posavja Jožeta Praha in Marijo Imperl.

Oba sta s svojim strokovnim delom skozi čas prispevala v dobro lokalni skupnosti in širše. Marija Imperl je prav na predvečer našega srečanja prejela Zlatnik Občine Radeče za svoje široko delovanje na območju Radeč in izven občinskih meja, pred časom tudi nagrado Andragoškega centra Slovenije za izjemne dosežke na področju učenja in znanja odraslih. Jožeta Praha, kot predstavnika Zavoda za gozdove pa odlikujejo reference gozdarja naravovarstvenika, ljubitelja gozdov, organizatorja številnih študijskih krožkov, s katerimi je utrl in označil ter predstavil javnosti vrsto planinskih in tematskih pešpoti, tudi evropskih. Je svetovalec za razvoj turizma v gozdnem prostoru in predsednik oglarjev Slovenije.

Kot dobra poznavalca in kreatorja študijskih krožkov sta zbranim v dvorani Kulturno umetniškega društva  Pod Lipo v Adergasu predstavila aktivnosti, s katerimi krožki prispevajo k spoznavanju, ohranjanju in varovanju kulturne in naravne dediščine v lokalni skupnosti. Seveda je v tej shemi poleg članov posameznega študijskega krožka vključeno več deležnikov, od Občine, v katerem študijski krožek deluje, krovnega Andragoškega centra Slovenije, Turistično-informativnega centra in Turistične zveze, Zveze društev upokojencev, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, nadkrovno lahko tudi evropske strukture.

Ob sklepu srečanja je prof. Daniela Močnik, mentorica sklenjenega študijskega krožka Življenje pod krošnjami, povzela že opravljeno delo, se zahvalila sodelujočim za sodelovanje pri proučevanju zelenega bogastva, gostoma za obisk in bogato predstavitev tovrstnega dela v Posavju ter povabila k sladkim gozdnim radostim. Jože Prah pa je ob povezavi misli o gozdovih in čebelah sklenil z besedami: »Narava ima vedno prav!«

Janez Kuhar