Zakaj je Negovsko jezero brez kopalcev

24 septembra, 2020
0
0

V okolici Negove so nekdaj kopalci imeli na voljo tri ribnike. To je Klokečov ribnik in ribnik Gosijak. Ob pomoči TD Radgona, pa se je razživelo kopanje v Negovskem jezeru, ki je bilo v preteklosti imenovano Ivanjski ribnik, kateri je dajal vodo slovitemu 300 let staremu grajskemu, pozneje Sitarjevemu, mlinu.

    V naslovu smo se vprašali: »Zakaj je Negovsko jezero brez kopalcev?«.  Ne brez razloga. Obiskali smo ga sredi kopalne sezone, da bi se prepričali o obiskanosti tega nekoč Slovenjegoriškega bisera, kot so ga poimenovali. Ko je zunaj termometer kazal 32 stopinj Ceolzijusa, ni bilo na jezeru enega samega kopalca, pa tudi ne obiskovalca. Začudeno tudi ne ribiča, ki bi namakal trnek  in lovil ribe v senci dreves, ki obdajajo obalo jezera. V našem bogatem arhivu slik iz Negovskega jezera smo izbrskali sliko, neznanega avtorja, iz okoli leta 1970, ko so še na jezeru bili postavljeni bazeni in skakalnica, ter privezi za  čolne, ki jih je turistom posojalo TD Gornja Radgona. Kot kaže pričujoča slika se je  na jezeru trlo kopalcev. Ti so prihajali od blizu in daleč. Največ jih je bilo iz Maribora. Tedaj so ob sobotah in nedeljah našteli po 2.000 in več kopalcev Največ kopalcev in obiskovalcev je obiskalo jezero, ko je TD Gornja Radgona odprlo nove lesene bazene, otroškega in za odrasle, ter skalnico za skoke v vodo. To je bilo okoli 1970. leta. Slovesnega odprtja se je udeležilo okoli 5000 obiskovalcev. Obisk je bil tako množičen tudi zaradi obiska znanega in priljubljenega  mariborskega igralca Arnolda Tovornika imenovanega Štef, ki je prvi, in, to oblečen, iz skakalne deske skočil v jezero in požel veliko aplavza.

 Sedaj pa se vprašamo: »Kdo je uničil  »kopalni turizem« na Negovskem jezeru«? Nam, ki poznamo razmere, ni težko odgovoriti. Uničili so ga  načrtovalci obnove jezu, katerega so obnovili leta 1984. Tedaj so odstranili bazene in razsvetljavo na jezu. Najhuje pa je, da so pri obnovi jezu znižali gladino jezera za najmanj pol metra. In kaj to pomeni za jezero? Voda je zaradi tega bolj onesnažena, ob tem pa se je, zaradi plitvine jezera, razbohotil  rumeni lokvanj ali blatnik, ki pokriva sedaj večino jezerske površine. Če smo v preteklosti opazovali cvetenje belega lokvanja, ki je bil simbol jezera, smo ob našem obisku na vsej površini našteli le 4 cvetove belega lokvanja. Tega so delno uničili ribiči z naselitvijo rastlinojede ribe, to je amurja. Vprašanje je, kako bi jezeru povrnili slavo?  Nič lažjega kot dvigniti nivo vode  za več kot pol metra. To omogoča prelivno polje, ki je betonsko, katerega bi dvignili za pol metra, še boljše nekoliko več, in bi se s tem dvignil nivo vode na celi površini jezera, ki meri nekaj več kot 9 ha. S tem bi bila voda bolj bistra, izginilo pa bi tudi veliko rumenega lokvanja iz površine jezera. Vredno je omeniti, da je Negovsko jezero obiskalo največ turistov iz Slovenije in tujine, v času življenja Ivana Krambergerja, ki je bil umorjen v atentatu leta 1992 v Jurovskem Dolu in je ob jezeru imel dom z gostinskim lokalom.       

Ludvik Kramberger