Vonj sivke in smilja

21 julija, 2020
0
0

Posebnost njihovih polj je v tem, da imajo ekološki certifikat, saj so iz Italije nabavljene sadike z ekološkega nasada. Pri urejanju nasadov sivke na kamnitem Krasu je Gregorju veliko pomagal oče Zdravko, še zlasti pri urejanju zemljišča in zidanju suhih kraških zidov, medtem ko je mama Julka poskrbela za vse preostale stvari v poslu. Svojo dejavnost sta Gregor in Nina usmerila v destiliranje eteričnega olja, ki ga uporabljajo v lastnih kozmetičnih proizvodih. Za parno destilacijo uporabljata 800-litrski kotel, ki bo kmalu premajhen za predelavo mediteranskih in alpskih rastlin. Zato razmišljata o gradnji destilacije tako za lastne potrebe kot tudi za potrebe vseh pridelovalcev sivke s Krasa, da bi na enem mestu z manjšimi začetnimi stroški lahko svojo sivko destilirali kar na enem mestu. Za ta podvig in novo pridobitev bi Kraševci zaprosili za evropska sredstva.

Tokrat so na posestvu Renčelj pripravili dan odprtih vrat, na katerem so predstavili ročno in strojno žetev sivke, parno destilacijo in separacijo, predavanja o vzgoji, negi in uporabi sivke ter eteričnih olj ter delavnice prikaza izdelovanja naravnega trdega mila.

Obiskovalci so si sami izdelali tudi venček in butarice iz sivke. Andrej Renčelj pa je številne pohodnike vodil na ogled znamenitosti kraja Povir, ki ima okrog 350 prebivalcev, znano gostilno Pri Hribu in Kamnoseštvo Tavčar, ki se pohvali s 35.letno tradicijo pridelave in obdelave kraškega kamna. Udeleženci pohoda so si ogledali še bližnjo okolico, odšli po poti, ob kateri je postavljen Križev pot s 15. postajami, na 510-metrov visok hrib Gura, kjer je znamenita cerkvica Marijinega vnebovzetja, ki je potrebna obnove. Z Gure, kjer raste (vsaj za Kras) redka rastlina alpski glavinec, so se po lepi poti, na kateri so videli tudi terasaste parcele (tako neznačilne za Kras), podali na hrib Tabor (598 m n.v.). Pot jih je vodila tudi mimo dveh nasadov smilja in sivke. Na zaključku pohoda pa so jih dekleta iz prijazne družine Renčelj pričakala z likerjem iz terana in sivke. Bogato založene stojnice pa so ponujale sivkino kozmetiko in izdelke iz sivke. Renčeljevi so ponosni na svoja polja, saj so prav v juliju v najlepšem razcvetu. Žal pa je dan odprtih vrat sivke prekinilo deževje. »Navadno iz 230 kg (prave) sivke oz. lavandule angustifolie dobimo približno liter eteričnega olja, medtem ko je za liter eteričnega olja iz hibridov sivke (lavandin, križanec) potrebno le 70 – 80 kilogramov sivke. Ker pa prava sivka ni bila še v polnem razcvetu in zaradi slabega vremena je bil tokratni izplen eteričnega olja zelo majhen – le 0.45 litra«, pove Gregor Renčelj. Za veselo vzdušje obiskovalcev je z igranjem na harmoniko poskrbel Rok Gombač.

Olga Knez