V hišo Špindlerjevih prihaja Kmečki glas že več kot 70 let

Na Špindlerjevi kmetiji so in še sedaj živijo in delajo dobri gospodarji, kar je videti po urejenosti mogočne kmečke hiše in na gospodarskih poslopjih. Ob obisku te kmetije smo sedeli za veliko kmečko mizo, ki stoji v veliki kmečki, danes moderno opremljeni kuhinji. Da je res kmečka, izdajajo vratca kmečke krušne peči, v kateri so se v še ne tako davni preteklosti pekle kmečke dobrote. Našo pozornost je pritegnil kup časopisov, ki so bili zloženi na klopi, ob kateri prihajajo v hišo. Med njimi je bil Kmečki glas.

V naš pogovor smo pritegnili 82-letno »staro« gospodinjo Silvo Špindler. Najbolj nas je zanimalo, od kdaj prihaja v hišo kmečki glas. »Tega vam natančno ne morem povedati. Kmečki glas so v še ne tako davni preteklosti imeli skoraj pri vsaki hiši. Vem, da sem ga že brala, ko sem še hodila v osnovno šolo. V tej hiši, kamor sem se poročila, ga je naročil moj tast Valentin Špindler, pod katerim imenom, to bi lahko preverili v Kmečkem glasu, prihaja v našo hišo še danes.

Časopis je bil v hiši, kjer smo se ukvarjali s kmetijstvom, za razvedrilo, s svojimi strokovnimi prispevki pa tudi pomoč pri našem kmečkem delu.

Ponavadi smo ga brali ob večerih ali ob nedeljah. Spominjam se, da je bila nekoč urednica pesnica Neža Maurer, zanj pa je redno pisal naš benediški poštar Jakob Keuc, po domače Bahlec. Skoraj v vsakem Kmečkem glasu je objavil kako vest iz naših krajev. Ker je tudi fotografiral, je mnoge članke popestril s črno-belo sliko. Da je časopis dober, vsaj po mojem, vidite, da ga nikoli nismo odjavili. Sedaj, ko sem v pokoju, imam več časa za branje, zato komaj čakam srede, ko nam ga prinese poštar. Vesela sem, če je objavljeno kaj iz naših krajev.«

Mimogrede naj povemo, da je Silva srečna, da kmetija živi. Res je, da nimajo več živine, za obdelavo 25 hektarjev zemlje skrbi vnuk Srečko. Za lažjo strojno obdelavo (pridelujejo koruzo in žitarice) je poskrbel z arondacijo in tako je za lažjo in rentabilnejšo obdelavo združil parcele v večje komplekse. V davni preteklosti je imela kmetija svoj mlin, kot so ga imele mnoge večje kmetije.

Ludvik Kramberger