Obujali večerne spomine na vasi

14 julija, 2020
0
0

Na dvorišču Zabukovčevih je zbrane nagovoril predsednik društva Lojze Senčar, nato so pred mikrofone stopili pevci kvarteta Zvon. Z ljudskimi vižami so obudili spomine vaškega vasovanja, klinčarici (izdelovalki zobotrebcev), dvojčici Slava in Franja, sta na humoren način prikazali, kako je bilo njega dne zobotrebčarstrvo donosna postranska obrt. Gradež in okoliške vasi so bile namreč pred mnogimi leti najbolj znan kraj po izdelovanju zobotrebcev, zato se je pri njih prijelo ime »Klinc fabrike«.

Pod vaško lipo so se zlasti ob nedeljah zgrinjale množice. Mnogi izmed njih so modrovali o kmetijah in pridelkih, tegobah na poljih in kupčijah. Za vogalom hiš so mimogrede poklepetale ženske čenče o novicah preteklih dni. Opojni vonj sveže posušenega sena in mamljivo cvetoče lipe ni privabil le čebelic, ampak tudi mlade vaške fante, ki so željno čakali sončni zahod. Zadovoljni, da je po dnevu kmečko delo teklo od rok, so se pod krošnjami lipe mladostno pomenkovali.

»Ko so vedno postajali glasnejši in je vince dajalo moč, je bila že trdna noč. Le luna je na nebu sijala in svoj odsev v lužo pošiljala, kjer je žabja druščina domovala in svoj koncert regljala,« je spomine odstrla članica društva Zdenka Zabukovec.

V društvu se bodo že kmalu lotili priprav pred jesensko, prav tako tradicionalno prireditvijo Praznik suhega sadja, ki bo tretjo nedeljo septembra, pred tem pa bodo skupaj zavihali rokave pri mlatitvi prosa, seveda na starodaven način.

Milan Glavonjić