Pregled čebeljih družin

6 maja, 2020
0
0

Spomladanski razvoj zahteva rodovitno matico, čebele morajo biti zdrave in imeti morajo dovolj hrane bodisi iz zaloge lanske hrane bodisi spomladanske paše.

Ob obilnem zaleganju matic zaloge v panju hitro poidejo, še zlasti, če je paša slaba. Če v panju ni hrane, čebelja družina strada in številčno slabi, zato je treba hrano dodajati bodisi z medenimi sati bodisi s sladkorno raztopino.

Marsikje po Sloveniji je konec marca in aprila zaradi več tednov trajajočih nizkih temperatur in celo pozebe sadnih dreves paša slaba. Tudi na območju Velikih Lašč ni veliko boljša, čeprav pozebe ni bilo, a sadna drevesa šele začenjajo cveteti. Prav zato je še toliko bolj pomembno, da čebelarji pred začetkom nove čebelarske sezone pregledajo situacijo v panju.

Edin Ihtijarević iz Velikih Lašč čebelari četrto leto. Začel je z eno čebeljo družino, danes jih ima sedem. Čebele v tem času preglejuje na sončen, topel dan, ko izletavajo na pašo, v panjih pa ostanejo mlade čebele, ki satja z zalego ne zapuščajo. Kot je predvidel, je pri zadnjem pregledu ugotovil, da so družine dokaj močne, le hrane jim zmanjkuje, zato jim jo bo dodal v obliki sladkorne raztopine. Vsak dan opazuje, kako čebele izletavajo in se pasejo na odpirajočih se cvetovih travniškega sadovnjaka za čebelnjakom, obenem pa skrbno nadzoruje okolico čebelnjaka, da se mu ne bi približala kakšna voščena vešča, ki bi lahko vdrla v panj, vanj odložila svoja jajčeca in s tem naredila veliko škode čebelji družini. Poleg rednih spomladanskih pregledov panjev, ki so praviloma v razmaku 10 ali 14 dni, pa čebelarji čas, ko so doma zaradi razglasitve epidemije koronavirusa, izkoristijo za pripravo satnic in panjev za pozneje v sezoni.

Dragica Heric