Cvetoče rastišče narcis

24 aprila, 2020
0
0

Na pobočju gradu v Negovi se je ohranilo najstarejše rastišče travniških narcis na tem območju. Kdo in kdaj jih je tam nasadil, ni znano. Zanesljivo je rastišče staro več kot 150 let. Vsaj tako so nam povedali najstarejši prebivalci Negove.

Po zaslugi tega rastišča je v okolici nastalo še nekaj zelo velikih rastišč. Eno najstarejših je pri družini Žižek v Lokavcih. Tam so jih v preteklosti trgali za rezano cvetje in ga prodajali v Mariboru. Novejše, vendar zelo veliko rastišče, je pri družini Antona Ploja v Negovi. Kot so nam povedali, so prve sadike narcis prenesli z grajskega rastišča pred kakšnimi 70 leti. Ker je teren ugoden, so se močno razrasle. Sedaj na gosto pokrivajo več kot 1500 kvadratnih metrov starega sadovnjaka. Narcise pod negovskim gradom so zaščitene kot naravna znamenitost in jih je prepovedano puliti ali trgati cvetje.

V preteklosti si je to znamenitost pa tako tudi negovski grad ogledalo veliko turistov. Letos pa je cvetoče rastišče narcis zaradi koronavirusa samevalo. Zanimivo je, da je bilo v Veržeju ob reki Muri naravno rastišče narcis, ki pa je danes zaradi ranih košenj travnikov vse manjše.

Ludvik Kramberger

Oznake