Po veliki licitaciji spet polje

24 aprila, 2020
0
0

Po zaključku licitacije in odprodaje rekordnih količin plemenitega, predvsem tehničnega lesa, so povsem zaključili dogodek prav v teh dneh, ko se v velikonočnem obdobju spravljajo v red tudi polja oziroma kmetijska zemljišča.

Od prireditelja smo izvedeli, da je bila prodaja uspešna tudi še za zadnjo količino lesa, ki je ostala ob osrednji prodajni ponudbi. 14. borzo lesa je organiziralo Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, Zvezo lastnikov gozdov Slovenije ter zasebnim podjetjem Tiama d. o. o. – Klavdija Jeromel iz Slovenj Gradca.

Tokratno zbiranje lesa in licitacija sta se tokrat prvič odvijala v vasi Podgorje, kjer je prireditelj za ta namen od tamkajšnjih domačinov za čas poslovnega dogodka najel več kot šest hektarjev veliko zemljišče. 14. dražba vrednejšega lesa v naši državi je tako po večmesečnih pripravah potekala od 3. do januarja s skoraj enomesečnim terminom za ogled za kupce lesa do 4. februarja 2020. Po 19. februarju, ko so izvedli dan odprtih vrat z razglasitvijo rezultatov ponudbe in prodaje, pa je stekla še dokončna prodaja preostalega dela hlodovine. V tednu od 8. do 11. marca so kupci pohiteli z odvozom še zadnjih nekaj več kot 10 kubičnih metrov lesa, lastnik zemljišč pa je kmetijske površine z oranjem in drugimi spomladanskimi deli že vzpostavil v stanje nemotene pridelave in letošnje koriščenje za kmetijsko proizvodnjo. Tako pri proizvodnji na kmetijskem zemljišču ni nastala bistvena škoda, oba, tako najemodajalec kot najemnik, pa sta zimsko obdobje izkoristila za dober posel.

Besedilo: Jože Miklavc

Fotografija: Ana Štumpfl