Trenutne cene gozdarskih storitev

15 aprila, 2020
0
0

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev ponovno izvedli zbiranje cen in sicer sečnje ter spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo ter strojno sečnjo in spravilo, in prevoza lesa z gozdarsko transportno kompozicijo.

Podatke je posredovalo 16 poslovnih subjektov, ki se ukvarjajo s storitvami sečnje in spravila lesa. Med njimi so 3 (18 %) takšni, ki letno posekajo in spravijo do 3.000 m3 lesa, 8 izvajalcev (47 %) poseka in spravi med 3.000 in 10.000 m3 lesa na leto in 6 izvajalcev (35 %), ki so za letni obseg opravljenih storitev sečnje in spravila navedli nad 10.000 m3. Vse cene so podane v €/m3, brez DDV, ločeno po debelinskih razredih, načinu sečnje ter ugodnih in neugodnih delovnih razmerah. Več o metodologiji zbiranja cen gozdarskih storitev je dostopno na spletni strani WCM: http://wcm.gozdis.si/cene-gozdarskih-storitev

Iz ankete smo ugotovili, da po mnenju izvajalcev gozdarskih storitev samo sečnja z motorno žago v povprečju predstavlja 46 % skupne cene storitve (torej sečnje in spravila), strojna sečnja pa v povprečju predstavlja 51 % skupne cene storitve.

Cena sečnje z motorno žago in traktorsko spravilo lesa

Cena sečnje z motorno žago in traktorsko spravilo za debelinski razred A (prsni premer 10-29 cm) v ugodnih delovnih razmerah trenutno znaša 20 €/m3 brez DDV (cena ostaja ista kot ob preteklem zbiranju podatkov); se pa cene gibajo od 14 do 28 €/m3. Cena za sečnjo v neugodnih delovnih razmerah trenutno znaša 25 €/m3 brez DDV, in se giba od 16 do 40 €/m3. Cene sečnje in spravila lesa debelinskega razreda A v neugodnih delovnih razmerah predstavljajo najvišje cene za sečnjo, ki jih poročajo izvajalska podjetja. Cena sečnje z motorno žago in traktorsko spravilo za debelinski razred B v ugodnih delovnih razmerah trenutno znaša 18 €/m3 brez DDV (cena ostaja ista kot ob preteklem zbiranju podatkov); se pa cene v povprečju gibajo od 10 do 24 €/m3. Cena za sečnjo v neugodnih delovnih razmerah pa trenutno znaša 22 €/m3 brez DDV, in se giba od 12 do 30 €/m3. Cena sečnje z motorno žago in traktorsko spravilo za debelinski razred C v ugodnih delovnih razmerah trenutno znaša 18 €/m3 brez DDV (cena je za 1 € višja kot ob preteklem zbiranju podatkov); se pa cene gibajo od 9 do 20 €/m3. Cena za sečnjo v neugodnih delovnih razmerah pa trenutno znaša 19,5 €/m3 brez DDV, in se giba od 11 do 30 €/m3.

Cene sečnje z motorno žago in traktorsko spravilo v eur/m3 po debelinsakih razredih: A (od 10 do 29 cm), B (od 30 do 49 cm) in C (50 cm in več) ter ločeno za ugodne in neugodne delovne razmere. 

Trenutno znaša cena sečnje in spravila, gledano na vse cene, 19,5 €/m3 in je za 0,5 €/m3 nižja kot ob koncu preteklega leta, kar predstavlja 2,5 odstotni padec cene. Gledano za posamezne debelinske razmere, so trenutne cene nižje za debelinski razred C za neugodne razmere in sicer kar za 1,5 €/m3. V primeru debelinskega razreda A in B za neugodne delovne razmere ter debelinskega razreda C za ugodne delovne razmere so cene za 1 €/m3 višje. V primeru debelinskega razreda A in B za ugodne delovne razmere pa cena ostaja ista.

Cena strojne sečnje in spravila lesa

Cene strojne sečnje in spravila lesa, prav tako kot pri sečnji z motorno žago, dosegajo najvišje cene v neugodnih delovnih razmerah in debelinskega razreda A. Razlika med ceno v ugodnih in neugodnih delovnih razmerah je med 3 in 5 €/m3. Cena strojne sečnje in spravila za debelinski razred A v ugodnih delovnih razmerah trenutno znaša 20 €/m3 brez DDV; se pa cene gibajo od 18 do 30 €/m3. Cena za sečnjo v neugodnih delovnih razmerah pa trenutno znaša 25 €/m3 brez DDV, in se giba od 22 do 35 €/m3. Cena strojne sečnje in spravila za debelinski razred B v ugodnih delovnih razmerah trenutno znaša 20 €/m3 brez DDV; se pa cene gibajo od 17 do 22 €/m3. Cena za sečnjo v neugodnih delovnih razmerah pa trenutno znaša 23 €/m3 brez DDV, in se giba od 22 do 28 €/m3. Cena strojne sečnje in spravila za debelinski razred C v ugodnih delovnih razmerah trenutno znaša 20 €/m3 brez DDV; se pa cene gibajo od 17 do 21 €/m3. Cena za sečnjo v neugodnih delovnih razmerah pa trenutno znaša 25 €/m3 brez DDV, in se giba od 20 do 26 €/m3.n Trenutno je cena strojne sečnje in spravila, gledano na vse cene, 22 €/m3 in je za 1 €/m3 višja kot ob koncu preteklega leta, kar predstavlja 5 odstotno rast cene.

Cena strojne sečnje in spravila v eur/m3 po debelinskih razredih: A (od 10 do 29 cm), B (od 30 do 49 cm) in C (50 cm in več) ter ločeno za ugodne in neugodne delovne razmere. 

CENE PREVOZA LESA

Podatke je posredovalo 13 podjetij, ki se ukvarjajo s storitvami transporta lesa. Pet podjetij izvaja storitev samo v eni statistični regiji, ostala podjetja pa storitve izvajajo v več regijah. Vse cene so podane v €/m3, brez DDV, ločeno za prevoz iglavcev in listavcev ter po različnih razdaljah: 0-20 km, 20-50 km, 50-100 km ter prevoz na daljše razdalje (več kot 100 km).

Več o metodologiji zbiranja cen gozdarskih storitev je dostopno na povezavi: http://wcm.gozdis.si/cene-gozdarskih-storitev

V preglednici so podane cene prevoza lesa za ugodne razmere, ki so opredeljene z: urejeno skladišče (spravilo s forwarderjem ali z gozdarsko prikolico), enostavne terenske razmere ter manjši delež vožnje po gozdnih cestah.

V primeru neugodnih razmer za transport lesa bi se cene v povprečju povišale za 10 %; različni ponudniki storitve navajajo delež povišanja cene od 0 do 20 %. Neugodne razmere so opredeljene z neurejenim skladiščem (neporavnana čela, spravilo s traktorjem), zahtevnimi terenskimi razmerami (večji nakloni), večjim deležem prevoza po gozdnih cestah ter prevozom lesa različnih dimenzij. Za prevoz na daljše razdalje (nad 100 km), kjer se uporabljajo vozila z majhno lastno maso (tara) – večinoma so to sedlasti vlačilci s polprikolico brez nakladalne naprave in tovornega platoja – znaša trenutna cena 15,5 €/m3 (interval med 12 in 25 €). Cene so navedene brez vključenega DDV-ja. Če primerjamo aktualne cene prevoza lesa s cenami ob preteklem zbiranju ob koncu leta 2019, ugotovimo, da so cene nekoliko višje kot ob preteklem zbiranju, razen v primeru prevoza iglavcev na razdalji 20-50 km, kjer cena ostaja enaka. Cena prevoza na daljše razdalje za iglavce in listavce (več kot 100 km) pa je za 0,1 €/m3 nižja glede na preteklo zbiranje cen. Za več informacij se obrnite na avtorico prek elektronske pošte darja.stare@gozdis.si.

Darja Stare, Gozdarski inštitut Slovenije