Pogovor z dr. Jožetom Podgorškom varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano

17 novembra, 2015
0
0

Dokler bo funkcija varuha pozitivno sprejeta v javnosti, toliko časa bo uspešen, toliko časa se ga bodo izvajalci nepoštenih praks bali

 

Na nedavnih protestnih shodih so kmetje, pridelovalci slovenske hrane, v večjih slovenskih  mestih opozorili javnost o nepravičnih razmerjih v verigah preskrbe s hrano. Veriga preskrbe s hrano vključuje deležnike od pridelave oziroma prireje, predelave, distribucije, veleprodaje oziroma maloprodaje do končnega potrošnika. Žal pa imamo v naših verigah vse preveč nepoštenih praks, ki močno odstopajo od dobrega poslovnega ravnanja in so v nasprotju s poštenim ravnanjem. Te prakse se pojavljajo in ponavljajo predvsem tam, kjer so v poslovnih odnosih velike razlike v pogajalski moči ene od strani. Na šibkejši starani slovenskih prehrambenih verig pa je žal kmet, pridelovalec in predelovalec, v mnogih primerih pa se mu na tej strani pridružuje še predelovalna industrija.

 

Nad pravičnimi odnosi v teh verigah naj bi bdel Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Za obdobje 5. let, s pričetkom mandata 1.marca letos, je bil na to mesto s strani vlade RS imenovan dr. Jože Podgoršek, ki je po izobrazbi doktor agronomskih znanosti zaposlen na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, na kateri trenutno opravlja tudi delo dekana. Nedavno tega smo se z njim po dobrih 6 mesecih opravljanja funkcije pogovorili o njegovem delu, ugotovitvah in uspešnosti pri odpravljanju anomalij v prehranski verigi.