Imamo vrhunske sekače

8 maja, 2018
0
0

Sanacija vetroloma je še posebej v zasebnih gozdovih v polnem zamahu, začela pa so se tudi že tekmovanja sekačev. Najbolj so sicer poznana tekmovanja lastnikov gozdov, ki jih v sodelovanju z Zavodom za gozdove organizirajo društva lastnikov gozdov in se vsako leto zaključijo z državnim prvenstvom na sejmu Agra v Gornji Radgoni. Manj znano pa je, da takšna tekmovanja potekajo tudi med profesionalnimi sekači in da imamo med njimi tudi dvakratnega evropskega prvaka (Belgija 2011 in 2017) in šestkratnega državnega prvaka Roberta Čuka.

Pred kratkim smo ga spremljali pri testu nove motorne verižne žage Husqvarna 572 XP AutoTune, ki smo jo podrobneje predstavili v reviji TiN 2. Nedavno pa je Robert nastopil tudi na sejmu TechExpo v Celju na mednarodnem tekmovanju gozdnih delavcev, ki je bilo tudi priprava na svetovno prvenstvo, ki bo avgusta na Norveškem. Robert, lastnik kmetije in gozda s Podkraja v občini Ajdovščina, živi z gozdom in od gozda. Zaveda se njegovega pomena, zato zanj preudarno in vestno skrbi. Pri tem pa ne gre brez znanja, dobre opreme in orodja, zato kot dolgoletni gozdni delavec in inštruktor varnega dela z motorno žago prenaša svoje znanje na druge, hkrati pa se nenehno izobražuje tudi sam. Stanovanje mu krasi več kot 40 pokalov in več kot 200 medalj.

Poleg Roberta se bosta svetovnega prvenstva udeležila še Janez Meden, državni podprvak, lastnik gozda, učitelj in gozdni delavec iz Topola pri Begunjah pri Cerknici, in mlajši tekmovalec Jure Škufca iz Dolenjskih Toplic, zaposlen v Gozdnem gospodarstvu Novo mesto. Na Norveško pa bo odpotoval tudi mladinec, dijak Srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni. Letošnje svetovno prvenstvo prinaša tudi eno novost, in sicer je organizator na tekmovanje povabil tudi ženske. Nas bo zastopala odlična dijakinja Ines Frančeškin.

Franc Fortuna, fotografija: Kristjan Hrastar