Najpomembnejša je varnost pri delu

9 januarja, 2018
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Zaradi močnega vetra in deževja v času od 11. in 13. decembra 2017 so nastale obsežne poškodbe tudi v gozdovih in sicer je po trenutnih ocenah poškodovanih okoli 1,5 milijona kubičnih metrov drevja. ZGS je na podlagi sklepa Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje začel ocenjevati škodo v gozdovih in na gozdnih cestah, podatki o škodi pa bodo vnešeni v e – sistem AJDA do 19. januarja 2018. Natančna ocena količine poškodovanega drevja bo znana, ko bo izdelan Načrt sanacije v vetrolomu poškodovanih gozdov, ki ga mora ZGS pripraviti do 12. februarja 2018 in bo ključna podlaga za sanacijo stanja in obnovo poškodovanih gozdov.

Pri poseku poškodovanega drevja ima prednost sanitarna sečnja iglavcev, da se prepreči ponovna razmnožitev podlubnikov, predvsem smrekovega lubadarja. Roki za posek poškodovanega drevja iglavcev se določajo na podlagi ocene ogroženosti gozdov zaradi podlubnikov. Na s podlubniki ogroženem območju, kjer gre za večje količine iglavcev in je bil napad podlubnikov prisoten že v lanskem letu, je potrebno iglavce posekati in spraviti iz gozda do konca marca 2018, v drugih iglastih gozdovih predvsem smreke pa do sredine maja 2018. 

Lastniki poškodovanih gozdov lahko začnejo izvajati posek poškodovanih dreves že brez izdane odločbe, vendar morajo o tem predhodno vsaj ustno obvestiti svojega revirnega gozdarja.  Preden pa se lotite sanacije precenite ali ste to delo sposobni opraviti sami. In če ste ne bo odveč prebrati še nekaj nasvetov objavljenih v 2. številki Kmečkega glasa.

Fotografija: Arhiv ZGS