Potrebujemo prožno birokracijo

17 aprila, 2015
0
0

Dnevi odprtih vrat Mehanizacije Miler

Podjetje Mehanizacija Miler iz Prevalj na Koroškem, ki je nastalo leta 2001 in na našem tržišču zastopa vrhunske proizvajalce kmetijske mehanizacije, je imelo nedavno v poslovni enoti PSC Slovenska Bistrica dneve odprtih vrat. Ob tej priliki smo se pogovorili z Brankom Milerjem, lastnikom in direktorjem podjetja.

Med no­vost­mi so v Me­ha­ni­za­ci­ji Mi­ler pred­sta­vi­li pnev­mat­sko se­jal­ni­co za ko­ru­zo Gam­ma plus ita­li­jan­ske­ga pro­iz­va­jal­ca Sfog­gia. Se­jal­ni­ca se po­na­ša z opre­mo, na­me­nje­no če­be­lam var­ni rabi, ima vgra­je­ne na­vad­ne le­me­že, či­sti­lec grud, kar­dan s pro­sto­teč­no sklop­ko, elek­tron­ski nad­zor se­tve itd.

Branka Milerja je poslovna pot vodila od skladiščnega delavca pri enem od avstrijskih trgovcev s kmetijsko mehanizacijo preko trgovskega zastopnika za taistega trgovca do ustanovitve lastnega podjetja v Sloveniji. Kot nam je povedal, je leta 2001 začel s prodajo prvih strojev v lastni firmi z majhno pisarno v domači hiši na Prevaljah, danes pa so s svojim prodajnim programom in servisno mrežo prisotni že skorajda po vsej Sloveniji. Poslovno enoto so odprli tudi na Hrvaškem, kjer imajo zelo dobro prodajo. Promet jim raste, v zadnjem času še posebej na servisni dejavnosti in dobavi repromateriala. »Kar se tiče servisne mreže, smo eni redkih, ki smo s svojim servisom na razpolago uporabnikom tudi ob sobotah in nedeljah. Naše vodilo je prodaja strojev, ki omogočajo enostavno rokovanje, prav tako pa tudi kar najmanj vzdrževanja in hitri servis. Torej biti zmeraj na dosegu roke,« je o tem povedal Branko.

Mehanizacija Miler je še posebej poznana po zastopanju podjetja Krone (balirke, kosilnice, obračalniki, zgrabljalniki in nakladalke). V prodajnem programu pa imajo še Joskin enoosne in dvoosne cisterne za gnojevko ter trosilce za hlevski gnoj, Eschlböck sekalnike in ostale stroje za lesno biomaso. Ne gre pozabiti na cepilnike, krožne žage, kombinirane stroje, drobilne in lupilne stroje ter stroje za pakiranje Posch. V ponudbi so še Oehler traktorske prikolice, ovijalke za bale podjetij Elho in Sipma, inovativna gnojilna in sejalna tehnologija podjetja Rauch, stroji za obdelavo tal, kot so plugi, brane, vrtavkaste brane in sejalnice podjetja Vogel Noot. Nikakor pa ne moremo mimo proizvodov podjetja Reform, specialista za gorske traktorje, gorske kosilnice in sejalnike ter močnega partnerja tradicionalnih gorskih družinskih kmetij in ostalih pašnih kmetij. Reform je znan tudi po strojih za komunalno rabo. Ob tem ponujajo tudi dvoriščne traktorje nizozemskega proizvajalca Tobroco, stroje za obdelavo tal Rabe in krmilno mešalne prikolice proizvajalca BVL, ki si že od leta 1860 prizadeva in nudi svojim kupcem najboljše rešitve za optimalno krmljenje živine, kar pomeni tudi velik doprinos k zdravju živine. Mehanizacija Miler ima v prodaji tudi njihove odjemalce silaže.

»Vse stroje dobavljamo tudi ostalim slovenskim podjetjem, tudi zadrugam, ki se ukvarjajo s prodajo kmetijske mehanizacije. Dobro sodelujemo s Koroško zadrugo, sevniško, trebanjsko, tudi s Krpanom in drugimi. S prilagodljivostjo kupcu, dobrim in hitrim servisom, konkurenčno ponudbo rezervnih delov in predvsem dobro kakovostjo naših strojev bomo prodajni delež še povečali in se širili tako s programom, razstavnimi prostori kakor tudi s številom zaposlenih. Za v prihodnje načrtujemo odprtje še treh ali štirih novih poslovnih enot, lokacije smo že našli in upamo, da se bomo za izvedbo dogovorili čim prej. Ob tem ne morem mimo primerjave odnosa oziroma posluha za nove investicije med slovenskimi in hrvaškimi lokalnimi skupnostmi. Na Hrvaškem smo naleteli na izjemno podporo. Lani smo se začeli dogovarjati za lokacijo z eno od občin v Podravini in sosednje občine so kar tekmovale med seboj, katera nam bo ponudila boljše pogoje za izvedbo investicije. V primerjavi s Hrvaško v Sloveniji pogrešam prožno birokracijo,« nam je za konec še povedal Branko Miler.